Blinkar någonsin vara billig som disk?

Matten verkar enkelt nog: halvledar priserna fortsätter störta på en stadig 40% per år. I aughts översteg hårddiskar som under flera år, men nu går mycket långsammare. Flash kommer ikapp med disk och sedan adjö, roterande rost!

Lagring, NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Men som aldrig kommer att hända – och ja, jag vet att för alltid är en lång tid. Men varför?

Flera anledningar.

Brant stigning, De billigaste hårddiskar är nu nere på $ 0,03 / GB. Den billigaste flash chip genomsnitt nu om $ 0,80 / GB på spotmarknaden – eller cirka 27x. Även om blixten fortsätter sin 40% bana, med disk på endast 25%, kommer det att ta många år att överbrygga klyftan.

Overhead; Men det föregående exemplet är en äpplen-till-apelsiner jämförelse. En flashchip är endast motsvarar skivorna och cheferna för en skiva – inte hela disken. En stor del av den återstående overhead förblir densamma: makt, R / W chip, kretskort, och förpackningar. Så även om flashchip magiskt sjunkit till $ 0,03 / GB de skulle fortfarande vara dyrare än skivor, på grund av enheten overhead.

Långsammare, värre och billigare, till skillnad från andra halvledare som får snabbare, använder mindre ström och är mer tillförlitliga som de krymper, NAND flashceller bli långsammare och mindre tillförlitliga som de krymper medan deras effektbehov förblir desamma. Skriv uthållighet har sjunkit från 10000 till lägre än 1000 under de senaste åren. Lagring av uppgifter tid är också mindre. Tre och 4 nivå celler kommer att sjunka som ännu mer.

Inte ett problem för konsumentprodukter där den genomsnittliga cellen ser några dussin skriver på sin höjd över dess livslängd. Ett stort problem för SSD-enheter, som kräver att alla typer av ytterligare logik och överprovisionering mot en extra kostnad.

ReRAM till undsättning, Under de kommande 5 åren SSD kommer att flytta till en ny teknik. ReRAM (motstånd RAM) är, den mest sannolika kandidaten. Bra grejer, men det kommer att ta år innan det är så billigt som blixt.

Diskar inte står stilla, kommer skivorna någonsin komma tillbaka på sjunkande kostnadskurvan 40%? Inte troligt. Med den långsamma kollapsen av PC-försäljningen, de investeringar som behövs för mönstrade media och avancerade inspelningstekniker är mindre inbjudande. Men de ska komma dit.

Lagrings Bits ta, trots prisskillnaden, många konsumenter, som jag kommer att välja ett flashminne – eller ett flash-baserade mobila enhet – över en hårddisk. Men alla de molnbaserade tjänster? Diskar – massor av skivor – med kanske några blixt och / eller DRAM baserad caching apparater på den främre änden.

Ja, blixt tär på disken marknaden, men mer i form av flash-baserade smartphones och surfplattor än SSD. PC har varit den största enskilda skivmarknaden i decennier. Som PC-försäljningen fortsätter att minska, disk försäljningen går med dem.

Det verkliga hotet mot diskar är inte billigt flash – som aldrig kommer att vara billig nog för att direkt konkurrera – men nästa generations i solid-state lagring: ReRAM. ReRAM skalas bättre, skriva snabbare och uthärda längre än nuvarande och framtida NAND generationer. Lagrings folk kommer att betala extra för alla dessa förmåner.

Men vi får se hur det utvecklas.

Kommentarer välkomna, som alltid. Hybrid-enheter kommer att öka diskprestanda till lägre kostnad, vilket gör SSD mindre attraktiv för konsumenterna, tycker du inte?

NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip