Den händelse som förstörde PC-industrin

Precis som med nedläggningen av dinosaurier, har många teorier lagts fram om varför PC-industrin marken till en plötslig stopp som det gjorde. Några klandrade konsumenten tristess med Windows, medan andra pekade finger åt en övergripande slapp ekonomi, medan spetsiga till eteriska “post-PC-shift. Andra vävt mer avancerade modeller kretsar kring Moores lag eller ens ändra estetik.

Även om dessa faktorer kan ha spelat en roll i implosion av PC-försäljningen, ett diagram publicerad av analysföretaget Asymco lämnar oss utan tvivel vad katalyseras katastrofen – iPad.

Sedan starten i april 2010, har över hela världen PC transporter varit i fritt fall, med år till år procentuell tillväxt som en gång var i stark tvåsiffrig territorium nu har nosedived ganska oroväckande i negativ tvåsiffrig terräng.

Så medan det finns ingen tvekan om att vi har skiftat från en era som domineras av datorn till ett styrs av post-PC-enheter, denna förskjutning sammanfaller tydligt med införandet av iPad.

Tabletter har i en eller annan form, funnits i decennier. Microsoft har försökt – och misslyckats – vid flera tillfällen att ta dem mainstream. Men det var Apples iPad – med det namn som många trodde skulle döma det att misslyckas – som tog idén om en tablett dator och förvandlade den till en säljbar, framgångsrik produkt.

Detta i sin tur banade väg för Android-drivna skiffer, och sedan enheter som drivs av Windows RT och Windows 8.

Vad hjälpte inte efter lanseringen av iPad var det sätt som Microsoft, tillsammans med sina hårdvarupartners, började ursinnigt spottar ur expansiv, dålig kvalitet tabletter som OEM bara kunde övertyga konsumenterna att köpa genom att erbjuda dem till firesale priser. Denna förvirring tillät iPad att vinna mark på datorn, och befäst sin ställning som ett spel växlare.

Vad är intressant är de förslag som efter PC-industrin också kan vara på väg mot stagnation, som high-end smartphone marknaden blir trångt. Om detta visar sig vara fallet, belägrade sedan PC företag scrabbling för nya marknader skulle kunna finna sig hoppar huvudstupa in i en annan imploderar marknaden.

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

Medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment

Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna

Hur man titta på Apples iPhone händelse lever idag

Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, hårdvara, medan världen klockor iPhone 7, Apple uppdaterar tyst iPad sortiment, Apple, Apple iPhone 7 händelse: Med siffrorna, Apple, hur man kan titta Apples iPhone händelse lever idag