Dilemmat i hjärtat av Labor NBN politik

Ända sedan Oppositionledare Bill Shorten och Shadow kommunikationsminister Jason Clare presenterade Labor National Broadband Network (NBN) politik tidigare i veckan, har de talande anteckningar från oppositionen presenterade berättelser om internet-anslutning ve.

“Jag har stött på familjer som kör runt om i landet som tar sina barn till McDonalds varje kväll, inte om maten men för Wi-Fi, eftersom de inte kan få de hastigheter som de behöver hemma för barnen att göra sitt läxa “Clare sade tidigare i veckan.

Shadow biträdande kassör Andrew Leigh chimed också in med en berättelse om ett litet företag i Burnie.

Han säger att ibland måste han gå ner till butikerna och få en kopp kaffe och komma tillbaka eftersom han väntar så länge för sin fil för att ladda upp till servern “, säger Leigh.” Det är inte en pro-business åtgärd.

Men symboliserar historien en fråga som Labor har att ta itu med, som erbjuds av skuggkommunikationsminister.

“På vissa ställen, folk kan inte ens få ADSL. De kan köpa ett hus där det har ADSL och sedan när de flyttar in, har ADSL-porten tilldelats till någon annan. Och så är att de lämnas till tillgång till internet via en dongle “, säger Clare.

“Jag träffade en sjuksköterska häromdagen som har att klättra upp på taket av sitt hus för att hämta sin roster med en bärbar dator och en dongle. Det är den typ av problem som vi hitta rätt i hela landet.”

I centrum av det Labor partiet erbjuder sig att väljarna – att fördubbla fiber-to-the-lokaler fotavtryck – är en avvägning för att förlänga utbyggnaden av två år.

Det finns många saker som liknar mellan koalitionens NBN planen och den nya Labor planen: satellit, fast trådlös, hybrid fiber-koaxial, ser ut alla signerade fiber-to-the-noden (FTTN) kontrakt.

Clare har sagt att Labor förväntar sig att nuvarande multi-teknik mix utbyggnaden försenas tills 2022, men han medger det är inte på grund av FTTN.

Det är inte på grund av fiber eller på grund av koppar, det är på grund av förseningar med utrullningen av HFC “, sade han på måndagen.” Vi kommer att hålla och använda det som väl.

Så Clare inte ifrågasätter tanken på FTTN slutförs av NBN deadline 2020 – han föreslår att fördröja det fasta utbyggnaden av två år i utbyte mot fiber.

För de människor som väntar på att anslutas till NBN i storstadsområdena, klagade över att 6Mbps på deras ADSL-anslutning är för långsam, det är en handel som de kan vara villiga att göra.

Men är Labor redo att berätta dem som de säger klättrar på tak över hela landet varje natt att de måste fortsätta ritualen för upp till ytterligare 24 månader?

Människor är redan glödhet om att inte ha NBN ansluten sju år efter Kevin Rudd och Stephen Conroy meddelade mestadels fiber-to-the-lokaler NBN, och nu Labor föreslår att vissa användare vänta ytterligare sex.

Och det är en bästa fall under Labor planen.

En sak anhängare av FTTP måste medge är som tar längre tid och kräver mer arbete och kapital layout än den nuvarande regeringens inställning och att i jakten på hastigheter över 1 Gbps, de är beredda att förneka andra australier någon form av anständig anslutning för över ett halvt decennium.

“Snabbt bredband bör som tas för givet som en bra el-anslutning i modern Australien”, säger Leigh.

Som låter bra och dandy, om referensramen är en icke-lantlig egendom, eftersom det visar sig att ansluta en lantlig egendom innebär några fler slingor, och mycket mer kostnadseffektivt än uttrycket “tas för givet” skulle innebära.

Minst verkligen avlägsna områden kommer att kunna ta emot en 25Mbps-anslutning via NBN satelliter, även om de behöver för att driva upp en dieselgenerator för att köra modemet, skålen, och internet-användning av enheter.

Skulle det uppnå regering kommer Labor har den föga avundsvärda uppgiften att besluta vilka områden som är de stora vinnarna från sin politik och vilka som kommer att vara förlorare.

Och om de fattar beslut är beredda att stå ut med en intermittent, dyra internet-anslutning som arbetar vid mindre än 2 Mbps upp till en extra 24 månader, kommer det med rätta verka orättvist att de påverkas.

För ett parti som tycker om att handla under parollen rättvisa, är det en stor fråga för dem i samhället som är på fel sida av den digitala klyftan att stanna kvar på löftet om en stor payoff långt ner på spåret.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata