ISP görs av folket, för folket: Fylla i bredband notspots DIY sätt

Vad kan du göra om det inte finns någon ISP villig att föra Internet-anslutning där du bor? Enkel komma ut och bygga din egen ISP. Det är precis vad människorna i Verrua Savoia, en liten italiensk by inte långt från Turin, gjorde.

I slutet av november, meddelade att de födelsen av Associazione Senza Fili, Senza Confini (Association utan kablar, utan gränser), en grupp med uppdrag att föra internet till 1.400 invånare i kuperad, 32 kvadratkilometer kommun.

Senza Fili, Senza Confini “är en icke-vinstdrivande medborgar ISP. Dess grundare hävdar att det är den första i sitt slag i Italien, och ett projekt som kan bana väg för liknande initiativ i andra digitala klyftan påverkade zoner i landet.

Genom att betala en liten avgift, kan lokalbefolkningen registrera dig för att bli medlemmar i Senza Fili, Senza Confini förening och bli delägare i det egna nätet. Viktigast, de får en 20Mbps trådlös anslutning, medan grannar i närliggande områden har oftast nöja sig med en 640Kbps länk.

En stor IT översyn är på gång i Umbrien, styrs av idéer och åsikter från områdets invånare.

Medborgarnas ISP är det sista kapitlet i en lång historia. Det faktum Verrua Savoia invånare kan ta sin anslutning i egna händer är till stor del tack vare ett projekt som leds av Polytechnic University of Turin, som under de senaste åren byggt upp en ny låg kostnad trådlöst nätverk. Nätverket, som ursprungligen användes återvunnet material, inklusive gamla PC och router delar består av tre hög kapacitet radiolänkar som ger en signal från den närmaste internetknutpunkt ligger i Vercelli till fem basstationer, som gav täckning över hela kommunen.

Tack vare TOP-IX, Torino Piemonte Internet Exchange, under hela projektets medborgarna kan njuta av gratis internet via HIPERLAN mottagare släpps ut på deras tak och balkonger. Sammanlagt 260 personer – 40 procent av de lokala hushåll – deltog i försöket.

Dock är projektet inställd att komma till ett slut denna månad, vilket gör att användarna riskerar att förlora tillgång till den digitala världen. “Vi ville inte slösa vad vi hade byggt,” Daniele Trinchero, grundare av Polytechnic University of Turin s iXem Labs, som byggde nätet, berättade webbplats. “Vi var tvungna att hitta en lösning som inte svika alla de människor som deltog i det.

I slutet Trinchero, som själv bor i Verrua Savoia, och andra kom upp med idén om en medborgare som finansieras ISP. Det skulle uppgradera nätet för att göra en kommersiell tjänst rättsligt hållbara och skulle köpa bandbredd för att dela ut till användarna. “Vi satte upp föreningen och registrerade det som ett icke-vinstdrivande ISP, då vi ersätta de experimentella utrustning med certifierade ettor och började hantera nätverket som alla andra ISP skulle göra”, tillade han.

Allt finansieras av medlemmarna i “Senza Fili, senza Confini” förening, som kommer med ganska låga avgifter jämfört med marknadsstandard: den första års medlemskap, som levereras med en fullt konfigurerad mottagare, kostar 135 €, under de följande åren, priset går ner till € 80.

Verrua Savoia, liksom många andra delar av Italien, är vad Internetleverantörer kallar en “marknadsmisslyckande” område. Här, på grund av en relativt låg befolknings spridda över ett relativt stort område, de flesta stora Internetleverantörer har inte ekonomiska incitament att bygga ut ny infrastruktur. Även mindre aktörer som är specialiserade på trådlös anslutning inte tycker det är bekvämt att investera eftersom befolkningen är utspridda i olika kluster av hus över en krokig landskap vars topografi gör det hela ännu mer komplicerat.

“En HiperLAN nätverk, vilket är vad typiskt mindre operatörer erbjuder är dyrare att bygga i ett område som detta, där kullarna är ganska brant, vilket gör den nödvändiga [linjen] syn kontakt mellan basstationerna problematiska” Trinchero sa . Det är därför ingen ISP någonsin lyckats täcker mer än 40 procent av marken. Det är också därför invånarna avgjorde slutligen att göra det ensam, och nu betraktas med hopp av många andra italienare i samma situation.

Bologna visar Italien hur man får i fiber bredband omkörningsfilen med 300Mbps, En ny start för bredband? “Avblockera Italien” dekret inställd för att bana väg för snabbare anslutningar, Bör italienarna verkligen vara “försiktigt optimistisk” om tillståndet i deras supersnabbt bredband?

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Men kan andra replikera detta exempel?

När allt kommer omkring, har en lokal medborgare som råkar vara expert på hur man kan föra Internet till de mest avlägsna platser är inte särskilt vanligt. Men Trinchero, vars iXem Labs lyckats inrätta nätverk på platser som Amazon eller Afrika Komorerna öar i Afrika, tror att tanken kan ändå inspirera andra och vara åtminstone delvis, upprepas i andra italienska byar.

Varhelst en plats inte erbjuder traditionell internet, kan medborgarna tas i bruk sitt eget nätverk, med hjälp av lämpliga hållbara material “, sade han och tillade att fördelarna kan kännas på många sätt.” Alla vinner på processen: medborgare får sin egen netto, kommuner är nöjda, Internetleverantörer kan sälja klasar av bandbredd från lämpliga platser. Det är ett sätt att främja indirekt affärsmöjlighet.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”