Med WhatsApp, Facebook bygger social konglomerat infrastruktur

Facebook vinner startförvärvskrig med en massa pengar och en strategi för integration som liknar mer av en social konglomerat.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, Socialt företagande, Micro-påverkare är att förändra sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport

I en affär med en häpnadsväckande prislapp, Facebook sa att det kommer att förvärva WhatsApp, en mobil meddelandehantering outfit med 450 miljoner månatliga användare, en global närvaro och en demografisk som kan vara tilltalande.

Facebooks nästa årtionde kommer att vara mer intressant att titta på när den rör sig mot de besvärliga tonåren. Här är en titt på de viktigaste utmaningarna.

Google var enligt uppgift intresserad av WhatsApp, men Facebook förvärvade bolaget. Det är uppenbart att Facebook kommer, för ett land grab användare, men det är värt att undersöka varför Facebook kunde woo WhatsApp (utöver $ 16 miljarder i kontanter och lager naturligtvis).

Här är några tankar om varför Facebook ser tilltalande

Facebook inte gå galet med integration. WhatsApp grundare och VD Jan Koum kommer att ansluta Facebook styrelse. WhatsApp kommer att köras som det gör i dag. Och Facebook har inga planer på att integrera WhatsApp och dess Messenger-tjänsten. Med andra ord kommer Facebook inte tvinga saker. Detta synsätt är tilltalande för startups som vill förvärvas.

Låt oss inse det WhatsApp skulle vara en del av Google eller Android eller Google om sökningen jätte förvärvade det. Facebook har inte slarvat Instagram förvärv och andra inköp som Parse verkar köra självständigt med anslutningar till moderskeppet när det är vettigt.

Konglomeratet tillvägagångssätt fungerar … för nu. Facebook har råd att driva dessa olika tjänster eftersom det finns massor av tillväxt framåt och den verkliga vinsten är samlar miljarder socialt anslutna användare. Intäktsgenerering och effektivitet kommer senare. Lägg upp och Facebooks konglomerat tillvägagångssätt vettigt och de företag som förvärvar inte föra en hel del anställd overhead ändå.

Strategiskt kan WhatsApp vettigt om tjänsten kan nå 1 miljard användare. Idag finns bara fyra varumärken med 1 miljard användare — YouTube, Google Maps, Google Search och Facebook. Skulle WhatsApp träffa miljard användare märke Facebook blir en motvikt till Google.

Mark Zuckerberg fortfarande idrifttagning vänlig. Zuckerberg kan vara en veteran i webb år, men han är fortfarande ung och kan ansluta till start VD på ett sätt som Google CEO Larry Page och gänget kan inte.

Av ekonomiska skäl — WhatsApp utspädd Facebook aktieägare med 8,5 procent — Zuckerberg kanske vill bli ännu mer start vänliga tidigare i spelet.

Pacific Crest analytikern Evan Wilson noteras

Efter Instagram förvärvet Facebook sade: “Vi tänker inte på att göra många fler av dessa (förvärv), om någon alls.” Vi tror att efter nyheten om en potentiell snapchat förvärv och WhatsApp förvärvet är det klart att Facebook inte är klar. Vi ser de nya tjänsterna som konkurrenskraftig på Facebook och förvärvsaktiviteten visar att företaget sannolikt håller med. Att göra dessa förvärv är den tredje bästa alternativet, enligt vår uppfattning. Vi skulle hellre se Facebook lyckas organiskt eller förvärva dessa konkurrenter tidigare (och billigare).

Social infrastruktur är en tilltalande tema. Facebook uppdrag är att få fler sociala kontakter till världen. Det är ett mantra som kan spela bra. Vi vet alla Facebook kommer tjäna pengar på data från de sociala kontakter, men nu handlar det om den höga sinnade dröm.

Nedre raden: Facebook kan ta ut potentiella konkurrenter utan att se ut Borg från Star Trek. Detta synsätt kommer sannolikt att löna sig över tiden.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

Twitter reaktion på Apple Launch

Mikro påverkare förändrar sättet varumärken gör social marknadsföring enligt ny rapport