? Microsofts topp advokat: Vi står inför “digitala mörka medeltiden” utan Safe Harbor lösning

Microsofts vd och chefsjurist Brad Smith: En fyrapunktsplan för transatlantisk utbyte av uppgifter, Microsoft.

Safe Harbour: delning Data regler är ogiltiga, säger europeisk domstol expert, Top EU-domstolen sjunker Safe Harbor över US spioneri och skramlar tech industrin, EU till US: Sluta lagra våra data på dina servrar (eller annat)

Microsofts topp advokat har fastställt en fyrapunktsplan för transatlantiska datadelning, som han tror kan återuppliva EU-USA Safe Harbor pakt som Europas topp domstol sank tidigare denna månad.

Microsoft vd och chefsjurist Brad Smith hävdar i ett blogginlägg som en lösning på dataöverföring frågan är mycket viktig för att bevara en global internet.

Utan en fundamental långsiktig förändring kan nya lagar helt enkelt säga personuppgifter måste hålla sig inom sin ägarens land eller kanske till och med på sin ägarens personliga enheter. “Men det skulle kräva en återgång till de digitala mörka medeltiden”, säger Smith.

Europeiska domstolen kastade ut 15-åriga avtal, eftersom det inte garantera skydd för européernas grundläggande rättigheter när deras uppgifter – som sänds av företag såsom Facebook – anlände i USA, där Safe Harbor skydd var falska av USA nationella säkerhetslagar som gör massövervakning.

Beslutet har orsakat panik i den tekniska sektorn sedan den dödade av en genväg till överensstämmelse med EU: s lagar om dataskydd, och har lämnat Europeiska kommissionen och USA på jakt efter en ersättare, såsom Safe Harbor 2,0.

I Tyskland kommer data vakthundar möta denna vecka för att diskutera framtiden för Safe Harbor-avtalet i den post-Snowden världen.

Samtidigt företag som Microsoft beredd alternativa arrangemang, såsom avtal för sina molntjänster som uppfyller EU: s Modellklausuler.

Det återstår att se om något av dessa alternativ kommer att stå upp för juridiska utmaningar nedströms. Vissa sekretess experter tror att de inte kan. Max Schrems, den österrikiska lagen student vars rättslig prövning utlöste dom har påpekat, “Dessa avtalslösningar inte ordentligt skydda de grundläggande rättigheterna för den registrerade.”

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål, säkerhet, Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer

Men Microsofts Brad Smith menar att det finns ett sätt att anpassa sig till domstolens beslut utan “Balkanising” internet – genom att kräva uppgifter att hålla sig inom ämnet land – och offra nationell säkerhet befogenheter.

För att uppnå detta mål skulle bland annat säkerställa att människors lagliga rättigheter rör sig med sina uppgifter, vilket skulle kräva den amerikanska regeringen att enas bara att komma åt EU-data i USA på ett sätt som är förenligt med EU-lagstiftningen.

Det andra steget berör Microsofts irländska e domstol strid i USA, och skulle omfatta nya genvägar för USA: s och EU: s regeringar att få information i molnet om medborgarnas data flyttas utanför sitt eget territorium.

“Vi måste skapa ett påskyndat förfarande för statliga organ i USA och EU att få tillgång till personlig information online som flyttas över Atlanten och tillhör varandras medborgare genom att servera lagenliga förfrågningar direkt med den behöriga myndigheten i en individs hemland,” Smith förklaras.

Den ansökande regeringen skulle söka information endast inom gränserna för sina egna lagar, och dess begäran då skulle ses över omgående av lämplig myndighet i användarens hemland. Om den utsedda myndigheten bestämmer begäran är förenlig med integritetsskydd och andra krav i medborgarnas lokala lag, skulle det validera och ge den rättsverkan, bemyndigande avslöjande.

Om den amerikanska regeringen skulle följa denna process för EU-data som lagras i USA, sade Smith, det skulle uppfylla EG-domstolens krav på att USA ger “i huvudsak motsvarande” rättsligt skydd för det som européer skulle ha hemma. Detta skydd bör även gälla en amerikansk föremål data flyttas till Europa.

Anser dock Smith undantag kan göras för medborgare som flyttat över Atlanten, vilket gör att regeringar att komma åt data utanför sin jurisdiktion.

Läs mer

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål

Vita huset utser först Federal Chief Information Security Officer