Onödig distraktion från landets e-omröstningar

Om inte för konstig historia som president Arroyo genomgick en bröstimplantat operation på ett lokalt sjukhus, jag är ganska säker på värmen och offentliga förlöjligande inte skulle ha avtagit mot tech fast TIM, efter det hotade att dra ut från sitt partnerskap med nederländsk venezuelan företag Smartmatic för automatisering av 2010 allmänna val.

Säkerhet, Singapore att granska VPN roll i upphovsrättsintrång, säkerhet, Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab, Legal, Singapore passerar domstols lag bland mycket kontrovers, Legal, Singapore PM varnar USA över TPP ratificering

Till förmån för läsarna baserade utanför Filippinerna, TIM (Total Information Management) berättade kommissionen på val (Comelec) förra Måndag 29 juni, att det bröt av dess joint venture med Smartmatic efter duon förklarades vinnande budgivaren för 7,2 miljarder peso (US $ 149.700.000) kontrakt. Detta är naturligtvis sätta rikstäckande datoriserade enkäter – den första för landet – i fara.

En retade Comelec Jose Melo beställde två käbbel parterna att lappa ihop sina meningsskiljaktigheter eller möta rättsliga åtgärder för “leka” med undersökningen byrån och anbudsförfarandet. Visserligen innan förra veckan var ute, de två företagen kysste och består.

Tydligt, TIM hot att dra ut var oklok. Jag vet inte om det gjordes för att avleda allmänhetens uppmärksamhet från sitt partnerskap oavslutade införlivande papper, men flytten verkligen slagit slint. Tydligen hade TIM inte överens med Smartmatic säga och kontroll av projektet trots att endast den utländska partner med en 40 procent-andel av affären.

En påstådd 500 miljoner pesos (US $ 10.400.000) efterfrågan från TIM ägare Jose Mari Antunez – för att partnerskapet att fortsätta, eftersom han anmäldes för att ha yttrat – från Smartmatic inte bidra till att förbättra allmänhetens uppfattning om TIM. Kort sagt, tech företaget inte bara under förutsättning onödig distraktion från förberedelserna av automatiserade omröstningar, lockade det också intriger som kunde ha undvikits om det inte gör hotet att dra ut.

Som en reporter som täcker den lokala IT-beat, har jag träffat Antunez i många branschevenemang, särskilt de som organiseras av IT Association of Filippinerna (ITAP) där han är en aktiv medlem. Han skickade också sin son, som jag antar är hans efterträdare på TIM, i ett av de forum som anordnas av vår grupp CyberPress när han inte kunde göra händelsen själv. Mannen, jag skulle säga, har rätt inställning och anslutningar. Det är bara olyckligt att han gjorde en kontroversiell flyttning som i slutändan skulle hemsöka honom för resten av sitt liv.

Anteckningar, Det är fortfarande ett mysterium hur många av killarna på Microsoft Filippinerna har utnyttjat företagets VSP (frivillig separation paket) program. Men än så länge bland dem som har bekräftats som mottagare av programmet omfatta Rafael “Pepeng” Rollan, Jojo Ayson, Abet dela Cruz, Sam Jacoba, Karen Yusi, och Ferdinand Macatangay.

Dessutom kom jag precis tillbaka från en resa från Kroatien där jag träffade Eugene Kaspersky, grundare av ryska anti-virus fast Kaspersky Lab, och Byron Acohido, en Pulitzer Prize-vinnande teknik reporter som är nästan en fullblodig filippinska. Jag kommer lägga upp en mer omfattande blogginlägg nästa vecka, så se upp för det.

Singapore att granska VPN roll i upphovsrättsintrång

Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab

Singapore passerar domstols lag bland mycket kontrovers

Singapore PM varnar USA över TPP ratificering