Programleverantörer bör diversifiera, men inte rusa

Det finns många fördelar som enda fokus mjukvaruföretag kan skörda genom att diversifiera till andra områden, men några expansionsplaner bör övervägas noga, analytiker säga. Områden som måste vägas inkluderar om nya produkter är logiska tillägg till kärnprodukten och om kunderna är bättre betjänta av de tillägg till säljarens portfölj.

Martin Schneider, forskningsledare av programvara på 451 Research, påpekade att antagandet att programvaruleverantörer är framgångsrika eftersom de hålla fast vid en produkt är en “förenklad premiss”.

Salesforce.com, till exempel, kan vara mest känd för sin molnbaserade Salesforce automation verktyg, men det erbjuder även produkter inom kundsupport, analys, social samverkan, och plattform-as-a-service (PaaS), sade han.

Yanna Dharmasthira, forskningschef på Gartner, gav ett annat perspektiv, säger att ha en enda fokus skulle vara bra för mjukvaruföretag om produkten är en ny teknik och marknaden är inte mogen. Detta innebär att det fortfarande gott om utrymme för tillväxt och inte många konkurrenter har kommit in i branschen ännu, förklarade hon.

Timing, företag löptid kritisk; Analytikern sade att diversifiering, i allmänhet, är en bra strategi att växa kunder och expandera till olika marknader. För mjukvaruindustrin specifikt, sade hon denna strategi kommer att hjälpa leverantörer utöka sin verksamhet ytterligare bör nya erbjudanden kompletterar befintliga.

Till exempel kan ett Enterprise Resource Planning (ERP) leverantör observera sina kunder kräver front-end produkter såsom kundrelationshantering (CRM) och expandera i detta område skulle vara ett bra drag att göra, konstaterade Dharmasthira.

Schneider överens, säger att säljaren måste se om det nya området den planerar att gå in är en “naturlig förlängning” till sin kärnverksamhet.

Använda Salesforce.com som ett exempel igen, sade han: “Förutsatt Salesforce.com försökte bryta sig in i nätverket säkerhetsmarknaden nästa, skulle det förmodligen vara mindre framgångsrik än om det försökte marknadsföring och kundsupport programvara marknader.”

Företagen bör därför undvika att hoppa i “heta” områden via förvärv eller införa nya produkter eftersom dessa rörelser kan slå tillbaka, varnade forskningschef.

Han tillade att företagets mognad livscykel också skulle avgöra när diversifiering skulle vara ett klokt beslut. Startups, för en, skulle naturligtvis hålla sig till sina kärnkompetenser, eftersom de har begränsade resurser och marknadstäckning gå bortom sina lokala marknader.

Å andra sidan, etablerade blue chip företag har en stark nog försäljning inflytande med sina stora installerade baser för att överväga att lägga kompletterande produkter i sin portfölj, säger Schneider.

Kvalificerad arbetskraft, kanal kompatibilitet med riktade ny marknad och antal befintliga konkurrenter redan i branschen är andra faktorer som måste beaktas innan förgrening ut, Dharmasthira påpekade.

Styras av kundernas behov, Ytterst mjukvaruföretag måste veta att möjligheten att ta itu med kundernas behov är av största vikt, och bör placeras ovanför några planer för diversifiering, säger Robert McNeill, forskning vice VD för molntjänster och IT-outsourcing på HFS Research . Enterprise programvaruleverantörer, i synnerhet bör beakta uppfylla köparnas behov är kärnan till sina företag, tillade han.

McNeill sade att ett mjukvaruföretag tillväxt har mindre att göra med diversifiering eller dess affärsmodell, och mer att göra med hur mycket det förstår köparnas utmaningar och huruvida dess produkt är enkel att använda, levereras ekonomiskt, och prissatta offlineinformation.

“Ett företag har mer sannolikhet för framgång om alla dessa behandlas positivt och bättre än [sina konkurrenter],” honom noterade.

Schneider tillade att företagen måste ha en logisk strategi som ger ytterligare värde till sina befintliga och potentiella kundbaser. Detta innebär att ha en “fast berättelse” för att kommunicera med kunder om värdet proposition av sina nya och befintliga erbjudanden.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

“Ju mer de nya produkterna blandas med befintliga linjer, det är för försäljning och marknadsföring och teknik för att snabbt och effektivt ramp upp [säljargument] runt affärsnyttan med den nya funktionen sätter lättare”, sade han.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner