Så länge Wintel, hej Google, ARM?

Det nya året förde ut några analytiker förutspår att oförmågan hos Microsoft och Intel för att anpassa sig till den mobila datorer marknaden kommer att innebära slutet för Wintel. I slutet av Windows / Intel ångvält innebär ökningen av Google och ARM-arkitekturen.

Vi ringer Google / ARM “garm” för kort. Garm hänvisar till Googles Android-operativsystem och ARM-arkitekturen, som dominerar den mobila marknaden. Intel och Microsoft rida främst x86 Computing Architecture. (Windows Intel) Avser världens största datormiljö, som Windows körs på en Intel-processor.

Susquehanna Financial analytiker Chris Caso upp på scenen i en forskninganteckning

Vi tror att konvergensen av tre möjliggörare – Android, ARM och touch – har potential att avsluta dominans Microsoft och Intel i vad vi nu känner som PC-marknaden. Åtminstone tror vi framväxten av en Google / ARM duopolet kommer att vara mycket störande. Summan av kardemumman är att ARM-baserade processorer är nu i stånd att uppfylla de flesta konsumentdatorkrav i en billigare, lättare och mer strömsnål paket än den aktuella bärbara datorn. Vid det här laget, vi tror att ande lämnar flaskan – vi tror att MSFT och INTC kan vidta åtgärder för att delta som marknaden skift, men vi tror att marknaden skift är oundviklig. När det gäller INTC, tror vi dess överlägsna tillverkningskapacitet och processor expertis gör det möjligt att vara en marknadsaktör, men slutligen eliminera den “Wintel” inträdeshinder på handdatormarknaden skulle ha negativa långsiktiga marknadsandel och marginal konsekvenser .

Caso teori är på målet, men tidpunkten är knepigt. Det är lätt att få övertygad om att göra en Wintel dömd post, men verkligheten är mycket mer nyanserad. Till att börja med Intel köpte Infineon att spela bättre i den mobila marknaden. Microsoft också var enligt uppgift kommer att visa upp en version av Windows på ARM-arkitekturen. Mary Jo Foley är mycket tveksamt om den.

Även om Intel och Microsoft syssla med ARM marknaden, båda företagen är alltför bundna till x86-arkitekturen för att verkligen bli galen. Detta faktum innebär att Marvell, Qualcomm, Broadcom, Nvidia och andra kan smyga upp på Intel.

Oron Intel är så uppenbart att Auguste Gus Richard, en analytiker på Piper Jaffray, startade året med en nedgradering. Richard priser Intel en “neutral” eftersom “Intel saknas vågen i ultramobile marknaden och är inte sannolikt att få dragkraft under 2011.

Han fortsatte

Medan Intel tillverkning förmåga saknar motstycke, är det fjättrade av sin x86 arv i ultramobile eran. Intel har inte kunnat köra material penetration i ultramobile marknaden och vi förväntar oss att detta kommer att fortsätta under 2011 och sannolikt 2012. Vi förväntar oss inte Intels 32nm Medfield plattform för smartphones, förväntas 1H: 11, för att få betydande andel under 2011 och kanske 2012 . Vi förstår Intel släppa arv x86 funktioner för att sänka strömförbrukningen i framtida produkter, men det är oklart om detta är Medfield eller nästa generation. Vi tror att Intel kan komma att överge sitt arv x86-arkitekturen eller avsevärt förbättra sin (system on a chip) designkapacitet för att vara konkurrenskraftiga. Vi tror att tåget lämnar stationen i ultramobile tid och hittills Intel är inte ombord.

Köper du död till Wintel fall? Om så är fallet, vad är timing?

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Microsoft som den moderna Titanic, vi vet alla hur det slutar, Microsoft: Ett stort fartyg vid korsningen, Vad är nytt, Deja vu rykte: Ballmer att visa upp “skiffer” datorer på CES

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen