SAP får SaaS: kan den köras med det?

När man talar med programvaruleverantörer om SaaS, är mitt mantra att SaaS är en resa. Efter att ha sett SAP avslöja sin Business ByDesign produkt idag – tidigare kodnamnet A1S – Jag måste säga att det är på rätt väg och det har drabbat asfalten i en imponerande takt. Det finns fortfarande några faktorer som kan styra det ur kurs, men SAP verkar verkligen bestämt sig för att lära sig allt det kan om denna nya miljö, och det är rätt sinnesstämning för att nå framgång med SaaS.

Här är vad SAP har gjort rätt med Business ByDesign

Så mycket för de goda delarna. Här är några dåliga vindar som ännu kunde blåsa SAP Business ByDesign initiativ ur kurs

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Utgå från kundens behov. Det har varit några försök att återanvända en befintlig programvara eller uppsättning funktioner för SaaS leverans. “Detta är inte längre ett ERP-system”, säger Peter Zencke, SAP styrelseledamot som har lett utvecklingen av produkten. “Det är inte längre en avdelnings lösning. Det är något som går bakom landskapet och berör varje arbetsplats.” Erbjuda end-to-end automatisering av affärsprocesser som är viktiga för mellanklass företag, skär den över CRM, personal, samarbete, supply chain management, och, ja, ekonomi. Rivaler som NetSuite och Arbetsdag kommer att irriterade på SAP: s påståenden om att ingen har gjort det här förut, men fullständighet av erbjudandet är imponerande,. Få rätt infrastruktur. Egentligen är detta ett pågående arbete, men som bara understryker att SAP inte har underskattat omfattningen av uppgiften. Det har tydligen varit en hel del debatt inom SAP om den ideala arkitekturen för Business ByDesign och vad jag tycker verkligen imponerande är att SAP verkar ha insett det sanna svaret kan bara hittas av erfarenhet. Tillfrågad på plattformen det valt och om det har gått för en multitenant arkitektur, förklarade Zencke att SAP har gått för “fullständig virtualisering på varje skikt”, medan genomföra vad företaget kallar “databas isolering” för enskilda kunder inom den delade infrastrukturen. Detta passar rent inom en realistisk definition av multi-hyresrätt, även om hur effektivt det är beror på hur sofistikerade gemensam infrastruktur verkligen är på att hantera leverans av tjänster över flera kunder. Att Business ByDesign laget har full förståelse för den sistnämnda punkten blev tydligt när, svara på en senare fråga om lönsamhet, Henning Kagermann sade att allmän tillgänglighet bara kommer en gång SAP har förstått hur man kan skala infrastrukturen och samtidigt hålla kostnaderna under kontroll. Med andra ord, SAP erkänner det inte kommer att hitta den optimala vägen för att ställa infrastrukturen tills det har fått lite mer levande produktion erfarenhet under sitt bälte. Det är mycket klokt.

Erbjudandet prova-innan-köp. Detta är i särklass den mest imponerande aspekten av Business ByDesign som visats i dag. Kunderna kommer att kunna gå till en webbplats, välja den uppsättning av funktioner som de vill genomföra, och få en instans reserve inom fem minuter. De kommer då att kunna få en fullständig testversion upp-och-kör och börja skapa deras genomförande. Webbplatsen kommer också att ha omfattande dokumentation, hjälp och tillgång till samhället av befintliga kunder och framtidsutsikter. Affärs ByDesign gör detta bättre och mer omfattande än många av dagens ledande namnen inom SaaS,. Sann abonnemang prissättning. SAP har motstått frestelsen att kola detta. Affärs ByDesign erbjuds på ett förnuftigt, konkurrenskraftig $ 195 per användare per månad teckningskurs, med inga automatiska fleråriga inlåsningar. Som svar på en fråga vid lanseringen om huruvida eviga licenser kommer att erbjudas i framtiden, säger vice vd Leo Apotheker, “marknaden kommer att avgöra framtida licensieringsmodeller.” Med tanke på den debatt det har varit inom SAP om hur Business ByDesign ska licensieras, det är en vettig position för att hålla, ifall marknadsförhållandena ändras. Men för närvarande finns det liten aptit på marknaden SAP närvarande inriktning med produkten för något annat än lågriskprenumerationsmodell har valt att anta,. Sann delade tjänster SOA. SAP har tagit NetWeaver, dess SOA-plattform, och visade hur man ska genomföra SOA i en ren delade-tjänster modell som håller affärsprocesser helt skilda från de underliggande tjänsterna definitioner, har en helt utbytbara användargränssnitt, och är öppen för att ta in tredjeparts tjänster för någon komponent;. lär dig från dina kunder. SAP har redan inrättat en imponerande dialog med sina betaanvändare och ser ut att fortsätta att genom samhället det att inrätta företags ByDesign. Internet leverans gör det så enkelt att ha ett samtal med kunder att det är överraskande mer SaaS leverantörer inte gör det. Salesforce.com naturligtvis ger en stor lektion i hur man gör det bra. Affärs ByDesign kan snabbt komma att konkurrera dess exempel.

Brist på lämpliga partners. “Partners måste förstå att deras affärsmodell behöver förändras”, säger Apotheker som svar på en fråga från kollega webbplatsen och Enterprise Irregulars bloggare Josh Greenbaum. “Vi skapar en ny ekosystem av partners.” En annan webbplats och EI kollega Dennis Howlett plockade upp vissa farhågor från VD Henning Kagermann på denna punkt. Att hitta lämpliga partners och bygga goda relationer med dem är en resa av äventyr som SAP bara har börjat. Andra mer erfarna SaaS spelare vet hur svårt det kan vara – och hur lätt det är att överskatta möjligheterna till synes väl kvalificerade kandidater, brist på anpassningsmöjligheter.. Det finns en hel del konfiguration flexibilitet i Business ByDesign och ett förtjänstfullt erkännande av den roll som företagsledare måste spela konfigurera affärsprocesser. Men jag är inte säker på att SAP verkligen förstår grad av kundanpassning och vertikalisering att SaaS marknadens krav, även i mellanklasssektorn det inriktning. Och det kan hålla tillbaka från catering till att efterfrågan av rädsla för att påverka marknaden för sina befintliga produkter,. Rädsla för cannibalization. Till en man, SAP chefer saml för lanseringen stonily vägrade att erkänna så mycket som en tillstymmelse till möjligheten att företaget ByDesign skulle kannibalisera intäkter från SAP: s övriga produktlinjer på något väsentligt sätt. Detta är en sådan klart ohållbar position som man bara kan dra slutsatsen att de helt enkelt göra sitt bästa för att hejda åtminstone fram till bevis om motsatsen blir omöjligt att ignorera. Skulle de erkänna möjligheten tidigare, skulle det helt enkelt ytterligare öka takten i cannibalization,. Ekonomiska tryck. Föreställ er för ett ögonblick att en uppbromsning av efterfrågan företag leder till en nedgång i licensintäkter från SAP: s etablerade affärsområden. Samtidigt är affärs ByDesign ramp fint, kanske på fransarna även vinna erbjudanden på bekostnad av några av de licensierade produkterna. Finns det något bättre sätt att återställa SAP: s finansiella förmögenheter för en fjärdedel eller två än att omvandla en del av dessa teckningserbjudanden till eviga licenser? Även om styrelsen inte kommer att tolerera sådana åtgärder, hur kan de vara säkra på chefer längre ner i hierarkin – under tryck för att möta säljmål – inte sätter press på Business ByDesign laget att passera över några av dessa erbjudanden? Övergång till SaaS från en licensierad programvara modell är en tuff utmaning, särskilt när man försöker hålla båda formerna av produkten lever parallellt.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, moln, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet