SAP Influencer Summit: en kvalificerad framgång

Jag har varit tyst om SAP Influencer Summit 2011 av flera skäl

Anyhoo – här är min ta.

SAP och molnet

SAP räknar med att stänga Success förvärv i slutet av januari. Det innebar att företaget nödvändigtvis begränsade i vad det kan säga om sin molnstrategi. Inget belopp av prodding och peta skulle få någon SAP verkställande överge partiets linjen och det är rättvist nog, även om det är otroligt frustrerande. Det innebar att varje meningsfull diskussion om detta ämne kommer att få vänta en månad eller så. Det innebar också att många av de “moln” sessioner var intetsägande.

Men vad var uppenbart är att den förväntade skaka ut, är Career Ondemand en (nära) racing säkerhet som en stor olycka. Bevisen kommer i betydande frånvaro av lösningen från de flesta presentationer. SAP kan inte säga att offentligt och i själva verket förnekade det (som de måste) men det är min insats.

För övrigt, Co-CEO Jim Snabe anges en spännande vision av program, plattform och infrastruktur lager som, om minutiöst iscensatt, skapar en intressant konkurrenskraftiga landskapet för framtiden. Han placerar Success affären som en som injicerar nya DNA i SAP vid en tidpunkt då den behöver för att komma ur sitt på premissen komfortzon samtidigt lägga hastigheten till marknaden i områden där SAP har kämpat och öppnar upp möjligheter för massiv volym höjning i affärer. Kollega Brain Sommer konstaterar att SAP har varit långsam men har påpekat

datapunkter från SAP tyder på att fartyget har vänt, men det kan inte vara så långt ut ur hamnen som köpare kanske vill. Kanske, om företaget får sina moln motorer till full fart, kommer det att bli en mer formidabel och relevant konkurrent till arbetsdag och Salesforce.com.

Under årens lopp har SAP hade en mycket specifik hinder som går ungefär så här i en förutsägbar trestegsprocess

Jag generalisera men det är mest hur saker skaka ut. Den här gången tror jag är det annorlunda. Det verkar som om SAP äntligen har insett att konkurrenterna är för smidig och att dess ledning som en leverantör av affärsapplikationer kan urholkas mycket snabbt. Intressant SAP har äntligen förstått att du kan göra en hel del intäkter från lågpris appar som Success. Detta är något jag hamrade på med co-CEO Bill McDermott maj förra året. Dess due diligence på Success har gett ett positivt bevis. Nu det roliga börjar som SAP åter arkitekter sin säljkår till kanske dricka ett annat märke champagne – bara mycket mer av det.

Utvecklaren berättelse

Under Jim Snabe keynote, gjorde han den punkt som enligt hans mening är mest framtida tillväxt kommer att komma från små och medelstora utrymme. Om rätt (och jag tror att han är bang på pengarna) är SAP kommer att behöva hundratals om inte tusentals program för att stödja vanilj lösningar som ByDesign och BusinessOne. Medan SAP har miljontals utvecklare i sitt samhälle, inte har tillräckligt med rätt typ av utvecklare som kan arbeta i agile sätt.

Ett antal kolleger är överens om att SAP måste radikalt förenkla aktiveringen av utvecklare i teknik som HANA, Sybase Unwired Platform, Gateway, NetWeaver och andra. Jag hörde minst fyra ledande chefer inser detta behov. Mer rakt på sak, de var alla sjunga en liknande låt helt oberoende av varandra. Det är mycket goda nyheter och bådar gott för framtiden.

Det finns mycket att göra, men jag ser en vilja att agera som har saknats tidigare.

Den TIBCO partnerskap

Jag är en lång tid fan av TIBCO stor del eftersom det är en neutral aktör i affärsapplikationer utrymme. Jag blev överraskad av partnerskapet tillkännagivandet, eftersom jag är medveten om att det har varit svårt att förhållandet mellan SAP och TIBCO som går tillbaka några år. Trots detta, knappt ett år går utan någon spekulera ett förvärv av SAP. Jag kommer inte att gå dit utan istället vill förstärka partnerskapet affären.

Det finns några detaljer i det offentliga rummet, till stor del eftersom båda företagen är i eller in i en lugn rapportperiod. Vid evenemanget såg vi en gåtfull videoinspelning av Vivek Ranadivé, VD TIBCO talar om i minnet (tror SAP HANA) och realtid (tror TIBCO) men lite mer. Jag talade med Murray Rode, COO TIBCO som jag ville få en viss förståelse om vad detta innebär. Han sade: “Spotfire och HANA ger en strategi för stora dataproblem och förstärker begreppet värde kommer från snabba, visuella analys Spotfire kommer att vilja nå så många datakällor som möjligt för saker som känslor analys Vad SAP erbjuder.. är på många sätt traditionell BI men kunderna har visat att de behöver 3D-visualisering och vi tar det till bordet. Tibbr kan dra nytta av ett stort datalager som HANA. i mycket allmänna ordalag, vi tror att världen av sociala medier lösningar driver sin egen stora uppgifter fenomen och Tibbr spelar mycket bra i dessa situationer. ”

Trots störningar nyligen Success förvärvet tillkännagivandet har orsakat, det finns fortfarande en hel del att tugga på och som tar tid och garnering av många perspektiv både inom och utanför företaget,. Mitt fokus har varit mycket fast i utvecklare lägret. Medan SAP hänvisade till några av frågorna kring utvecklare ekosystem, återigen, de behöver ytterligare förstärkning,. Den TIBCO partnerskap behöver förklara och jag var tvungen att vänta på samtalet i det bolaget,. Min video affärspartner Jon Reed och jag har varit upp till våra halsar videoing Business ByDesign kunder och SAP insiders. Som absorberar mycket tid.

Lång historia kort, hjälper TIBCO SAP fylla luckor i analyser och social computing inom ramen för kunder som behöver insikter från stora datamängder som går genom SAP HANA systemet och i realtid. För TIBCO, handlar det om att öppna upp nya marknader. I min uppmaning, det fanns ingen verklig diskussion om middleware, men det måste en diskussion framöver.

affärs ByDesign

Jon Reed och jag sköt två videor med ByDesign kunder, som båda ger mycket olika perspektiv på vad som händer på marknaden. Lufthansa Revenue Services, en arm av flygbolaget med samma namn antar BYD som en ersättning för en R / 3-systemet. Det är fascinerande eftersom det är en del av vad som kommer att vara en pågående “tier-2 berättelse i dotterbolag till stora SAP-kunder. Det videon är uppkopplad.

Den andra var med en start där SAP vann i ett konkurrenskraftigt bud som ingår NetSuite. Att video kommer att produceras inom kort men ger fascinerande inblickar i varför kunder väljer SAP under dessa omständigheter. I ett nötskal: I en ännu tävlingar, en del kunder vill vara i linje med sina större konkurrenter på marknaden som redan använder SAP.

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Som en sidoreplik, Jim Snabe sade företaget kommer att drabba sitt mål 1000 BYD kunder under 2011. Vi kommer att behöva höra formella resultatmeddelanden att kontrollera, men om korrekt, kommer de att ha klarat sig bra i det första hela året för övergång. Vad mer, säger SAP nu att nära 80% av alla BYD erbjudanden kommer via partners. Det måste vara en lättnad eftersom det tar bort en betydande kostnadstryck i den gruppen.

Slutsats

SAP är äntligen få sin moln agera tillsammans, men det kommer inte att göra alla nöjda. För mig är det viktigaste ämnet runt utvecklare och jag var verkligen förvånad över hur långt företaget har kommit i en kort tid. Den TIBCO partnerskap har ännu inte byggas ut men kan vara lovande och BYD är igång.

Lägg i det faktum att för mina pengar Jim Snabe gav hans mest säker prestation hittills och du har ett företag som ser mycket mer energisk än förväntat. 2012 kommer att bli intressant …

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget