SDN leverantör Big Switch landar $ 6,5 från Intel

Nätverksvirtualiserings start Big Switch har landat en $ 6,5 investering från Intel Capital Investments.

Företaget, som grundades 2010, är ​​en del av en ny generation nätverksvirtualiserings startups kollat ​​nätverk i datacenter och, förmodligen utgör ett hot mot Ciscos, grepp på strömbrytaren och routern marknaden. Det primära målet för mjukvarudefinierade nätverk (SDN) är att göra det möjligt för mjukvarustyrning av nätverket och ersätta en del funktioner som för närvarande betjänas av routrar och switchar.

Rapporter tyder på att Intel förbereder sig för att döda PC uppgraderingar genom att anta BGA snarare än en LGA paket för sina kommande Broadwell arkitektur processorer. Detta är början till slutet för den stationära datorn.

Intels $ 6,5 investering ger Big Switch totala finansiering till $ 45m via tre omgångar, med början med $ 13.75m från Index Ventures och Khosla Ventures, följt av en $ 25m serie B runt från Redpoint Ventures och Goldman Sachs.

“Datacenter operatörer behöver programmerbar och kostnadseffektivt köpman kiselbaserade nätverksarkitekturer att uppfylla sina datacenter ekonomiska och operativa mål,” Bryan Wolf, vd för Intel Capital, sade i ett uttalande.

Bolagets tre huvudprodukter lanserades i november förra året är dess öppna SDN plattform, Big Network Controller, dess datacenter nätverksvirtualisering program, Big Virtual Switch och enhetlig nätverksövervakning ansökan, Big Tap. Den underliggande tekniken bakom BigSwitch är nätverkskommunikationsprotokoll Openflow, som bolagets VD och grundare Guido Appenzeller, hjälpte till att utveckla vid Stanford University.

Förvärvet som utlöste mer utbredd intresse för SDN sektorn var, VMwares $ 1.26bn förvärv av Nicira. Andra spelare som har sedan satsat sina egna fordringar i hypade SDN marknaden inkluderar, Citrix, Oracle, Brocade och, Juniper.

I augusti förra året Cisco hävdade att det var redan en SDN-spelare, pekar på sin Nexus 1000V virtualiserade switch, men för vissa observatörer hade företaget varit, lister runt föremål för en fullt utvecklad SDN strategi.

Denna månad gav dock det några fler detaljer om dess SDN planer, tillkännager sin öppna nätverksstrategi baserad på Openflow.

Men det har varit en obekväm föremål för Cisco chefer. Fielding frågor om Nicira på Citrix Synergy konferensen i Barcelona i slutet av förra året, Cisco CTO Padmasree Warrior förringade ansträngningar SDN startups som bara fokusera på att separera styrplanet från dataplanet, som hon sade ökade komplexiteten i nätverket och saktade nätverk provisioning .

“Vanligtvis vad VMware försöker göra när de köpte Nicira och tillfarts startup tar med SDN är mycket begränsad eftersom alla de fokuserar på är att separera styrplanet från dataplanet. När du gör det du faktiskt inte kan tillhandahålla nätverket fortare. för att tillhandahålla nätverks snabbare du behöver programmerbarhet, kapacitet i nätverket. Så på ett sätt som tillvägagångssätt enkel separation av kontroll och dataplanet ger mer komplexitet kontra bort komplexitet “, säger Warrior.

Warrior kommentarer sågs som en avledningsmanöver av vissa.

Några av de största operatörer i Europa, däribland Deutsche Telekom och Telefonica, har diskuterat en plan för att dela sin nätinfrastruktur över hela kontinenten

“Cisco har erkänt att SDN handlar om mjukvarustyrning av tjänster i första hand. Problemet är att de inte riktigt har åtgärdat hur de kommer att uppnå mer än de nuvarande nätverksenheter kan uppnå för att möta resten av SDN mål,” Tom Nolle, VD för analytiker CIMI Corp, berättade webbplatsen i ett e-postmeddelande på den tiden.

Jag åtminstone tror att separera “kontrollplanet och dataplanet” är något som har gjorts av router leverantörer (inklusive Cisco) i över ett decennium. Vad SDN föreslår är att minska beroendet av nät på “adaptivt beteende” som är härledda från hur varje enhet tolkar nätverkskontrollplanet data för att bestämma var de ska skicka sina paket. Det betyder inte nödvändigtvis att kontrollplanen ändra ett eller annat sätt.

Nolle tog också undantag från påståendet att snabbare nätverk provisioning krävs programmerbarhet.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Vad du behöver tillhandahålla nätverks snabbare är orkestrering, det vill säga förmågan att omvandla en uppsättning abstrakta mål tjänster i specifika förändringar nätverks. Programmerbarhet kan införa sjukdom och långsam provisione eftersom direkt tillämpning kontroll över tjänster kan skapa kollisioner av mål inne i nätverket. Tror du den genomsnittliga nätoperatören eller företag vill enskilda program tar sitt eget skott på nätverksstyrning? Inte troligt! De vill ha organiserat operativ process som börjar med att harmonisera mål och avslutas med iscensättandet nätverk beteende för att matcha harmoni.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”