Skala tillbaka NBN att spara budget: Palmer

Trots att regeringen redan investerar över AU $ 7,3 miljarder National Broadband Network hittills har Palmer United partiledaren Clive Palmer sade att NBN kan skalas tillbaka kosta AU $ 7 billlion istället för AU $ 45 miljarder dollar.

Palmer, kommer en miljardär gruvmagnat som vann säte Fairfax på 2013 federala val spelar en nyckelroll i huruvida regeringens lagstiftningsprogram och budget går igenom senaten från nästa månad när Palmer tre senatorer och inriktade motorintresserade Party senator Ricky Muir hålla maktbalansen.

I sitt tal vid utskottet för ekonomisk utveckling Australien (CEDA) State of the Nation konferens i Riksdagshuset i dag, Palmer sade att regeringens påstående om en “budget nödsituation” var inte riktigt jämfört med skuldproblem genom Comparative nationer står inför.

“Generellt sett budgeten ekonomiska kriterier som vi har fått en skuld problem är skitsnack. Det är bara skräp”, sade han.

Som en australisk, jag tror inte att det är bra för vår regering inte vara sann mot sina medborgare och inrätta en riktlinjedebatt handlar om ingenting.

Han kritiserade underskottet avgiften, och ett antal andra åtgärder som ingår i budgeten för att minska skulden, och sa var det upp till honom, skulle NBN investeringen vara den första att skäras i syfte att spara pengar.

Vad skulle jag göra om jag var premiärminister?

“Vi har NBN, spendera AU $ 45 miljarder NBN att få bättre internet täckning i Australien. Om vi ​​har en titt på landet, vi bryta ner det, det är egentligen bara om en AU $ syv miljarder i utgifter där vi måste gå till platser där det finns ingen internet täckning för handel och affärer och infrastruktur för att växa “, säger Palmer.

Om vi ​​tittar på platser som Sydney, Melbourne, finns det goda inhemska efterfrågan där och industrin kan möta dessa behov, och så de borde. Regeringen kan inte vara effektiv.

Regeringen har visat att över AU7.3 miljarder har investerats i NBN hittills med många kontrakt som redan låsta på plats för ytterligare investeringar i projektet. Enligt den nya multi-techology mix modell för NBN, har den koalitionsregering också utjämnade sin investering i NBN på AU $ 29,5 miljarder dollar.

Som regeringen förväntar sig också att göra en avkastning på sin investering i NBN, är investeringen i projektet inte på budgeten.

Palmer föreslog också att Australien växlar till amerikanska ubåtar, klipp premiärminister Tony Abbotts betald föräldraledighet system, klipp direkt åtgärder mot klimatförändringarna, och eliminera alla dubblering mellan den federala regeringen och delstat. Han sade att allt detta skulle uppgå till upp till över AU $ 100.000.000.000 i budgetbesparingar.

“Det ger oss över AU $ 100.000.000.000 i besparingar. Om våra politiker hade en politisk hjärna i kroppen, skulle de inser någon av dessa beslut jag nyss nämnde att du är mycket mer tilltalande än vad vi gör i den aktuella budget “, sade han.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata