Snow Leopard Server Review

Lanserades i augusti och kompatibel med alla Intel-baserade Mac-datorer, är Apples Snow Leopard Server en fullständig 64-bitars server OS: för första gången i OS X historia, kärnan, apps och förarna är alla 64-bitars program. Detta ger bättre prestanda på samma hårdvara, och Apple har producerat en imponerande uppsättning riktmärken för att bevisa det.

Men för de flesta människor, är serverprestanda inte den centrala frågan, och Snow Leopard Server ökar avsevärt lista över saker du kan göra.

Snow Leopard Server Wiki Server 2 gör det enkelt för användare att skapa wikisidor.

Till exempel, gör det förvånansvärt lätt en ny Wiki motor för vem som helst att skapa Wikis för specifika projekt, och kontrollera vem som kan läsa och uppdatera dem. ICal Calendar Server har också uppdaterats med ny CalDAV stöd och en imponerande nya webbåtkomstsystem för att komplettera iCal verktyget finns på varje Mac-skrivbordet. Även om många av dessa funktioner liknar de som finns tillgängliga på Microsofts Windows-produkter, gör OS X alternativen inte medföra extra licensavgifter för serverkomponenter eller klientåtkomstlicenser.

ICal Calendar Server har uppdaterats med ny CalDAV stöd och en imponerande nya webbåtkomstsystem.

Andra knep är unika för Apples plattform. Mest anmärkningsvärt är den helt nya Podcast Composer 2, med vilken serveradministratörer kan definiera arbetsflöden som gör det möjligt för användare att spela in och publicera videopodcaster med bara några musklick. Detta skulle kunna revolutionera hur människor producerar utbildnings- och marknadsföringsmaterial. Vem som helst med en Mac på sitt skrivbord och en Snow Leopard Server i datacenter kan producera podcasts lättare än PowerPoint-presentationer.

På samma sätt skapar wikisidor med andra webbverktyg är ofta en svår process för den oinvigde. Däremot Apples Wiki Server 2 gör det extremt enkelt att skapa och länksidor. Vi satte upp ett fyrsidigt wiki förklarar hur Windows-användare kan ansluta till vår Snow Leopard iChat server, och hela processen tog bara några minuter.

Nästa vi skapade några användarkonton så att människor i våra labb kan ansluta till servern och använda sina resurser. De enda uppgifter som krävs var ett användarnamn och ett lösenord, och efter att ha klickat på knappen Spara den nya användaren kan få tillgång till resurser såsom iCal och iChat tjänster. Vi testade detta genom att ansluta olika användare till iChat service och utbyte av snabbmeddelanden mellan dem.

Även om vi var mycket imponerade med Snow Leopard Server, det fanns en eller två funktioner som vi helt enkelt inte kunde få att fungera. Till exempel, berättade Apple oss att den nya Mail två serverprogramvaran stöder driva anmälan till iPhone. Men vi kunde inte få detta att fungera i våra laboratorietester. Denna Apple dokumentet beskriver push email support på iPhone men inte Mail två tryckkonfiguration. Push anmälan till vanliga e-postklienter – inklusive Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird – fungerade perfekt, och bristen på iPhone push-anmälan inte kommer att vara relevant för alla, men vi blev besvikna över av den uppenbara motsättningen mellan Apples krav på produkten och vår erfarenhet i labb.

På samma sätt, berättade Apple oss att den nya iChat två servern stöder röstsamtal till Mac och Windows-klienter med hjälp av branschstandard och öppen källkod XMPP-protokollet. Om det faktiskt gjorde det skulle Snow Leopard vara en av de billigaste och enklaste sätten att bygga ut enkla VoIP-stil telefonitjänster. Men även om vi kunde konfigurera Mac OS X iChat kunder att göra sådana samtal, kan vi inte göra Windows eller Linux programvara gör samma sak. Återigen, har Apple inte har någon dokumentation för att hjälpa. Däremot var det enkelt att få Windows-baserade XMPP klientprogramvara som Pidgin att utbyta textbaserade snabbmeddelanden med hjälp av Snow Leopard iChat server.

Ingen översyn av Snow Leopard skulle vara komplett utan ett omnämnande av den extremt fattiga webbgränssnitt, som är baserad på PHP SquirrelMail paketet. Även om detta är robust och enkel att använda, är utseendet mycket grundläggande och helt ur karaktär med resten av Snow Leopard Server webbkomponenter, såsom Wiki Server 2 och webbaserade iCal gränssnitt.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator