Sony säljer sin batteri verksamhet till Murata

Den stagnerande marknaden för smartphones är övertygande Sony att sälja delar av sin gång banbrytande batteri verksamhet till Murata, de två företagen meddelade på torsdagen.

De två företagen strävar efter att nå ett bindande, slutgiltigt avtal i oktober och för att slutföra överföringen i slutet av mars nästa år.

Sony släppte den första kommersiellt tillgängliga litiumjonbatteri på 1991, och “tills nu har Sony fortsatt att driva utvecklingen och verksamheten startades av olika avancerade batteriprodukter, främst som nyckelkomponenter för elektronikprodukter,” sade frisläppandet. “Nyligen Sony har fokuserat på att förbättra lönsamheten i sin litium-jon-polymer batteri verksamhet för smartphones, ett område där konkurrensförhållandena är avsevärt förändras.

Omfattningen av överföringen återstår att slutföras, men det förväntas att inkludera batteri verksamhet som bedrivs av Sony Energy Devices Corporation, Sonys batterirelaterade tillverkning i Kina och Singapore, samt tillgångar och personal som tilldelats batteri verksamheten på Sony-koncernens försäljning och FoU-platser.

Affären förväntas inte omfatta verksamheten i samband med försäljning till konsument av Sony-märkta USB-batterier, alkaliska batterier, knapp och mynt batterier eller mobila projektorer.

Murata, för sin del, sade att det är ute efter att “förbättra sin konkurrenskraft på marknaden kommunikation.”

Som slingrar sig ner batteriet verksamhet, Sony vill återuppliva en annan del av sin verksamhet där det en gång var en pionjär: artificiell intelligens. I maj bolaget – som lanserade robot hund AIBO 1999 – meddelade det investerar i Kalifornien-baserade AI start Cogitai.

Det är en del av en större omstrukturering ansträngning pågår på Sony, som omfattar investeringar i sakernas chip-teknologi och utveckling av nya bärbara enheter. Tidigare i år företaget lastas också Sony Creative Software (SCS) produktutbud.

Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barnets

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Sony upphör smartphone produktion i Brasilien, Sony effektiviserar verksamheten, avlastar kreativ programvara s, Sony bildar nytt mobilspel fast ForwardWork

Tech Industry, Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barn, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder avgår, COO att ersätta, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar; Tech Industry, British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Läs mer