Sony VAIO S VPCS13V9E / B Review

Förra året såg vi på VAIO Z, som vi tilldelades en Editors ‘Choice, och den lilla VAIO P, som vi funnit ganska mindre imponerande. Att sparka igång 2011 har vi en mångsidig arbetshäst i form av VAIO S. Tre modeller tillgängliga vid lansering, har utbudet nu utökats till nio, med priser på mellan £ 779 och £ 1309 (inkl. Moms). Vårt urval översyn kom in på £ 1189 (inkl. Moms, £ 991 ex. Moms)

Design, VAIO S är en ganska tjock 13.3in. anteckningsbok mätning 32.9cm bred och 22.85cm djup av 2.76cm tjock och med en vikt 2 kg. Som jämförelse, Toshibas Portégé R700, en annan optisk enhet utrustad 13.3in. Systemet har en övre vikt 1.43kg och åtgärder 31.6cm av 22.7cm med 1.83-2.57cm.

Sony beskriver 13.3in. VAIO S som en “all-purpose artist”

Magnesiumlegering chassi är utformad för att skydda Sony VAIO S från stötar och bassektionen är mycket robust. Det finns en hel del rörelse i locket men, och det avges några ganska oroande sviktande tongångar som vi spände det i våra händer. Vi är inte övertygade om att skärmen är mycket väl skyddade.

Det finns ingen lås mellan locket och basen sektioner och en liten lucka när den bärbara datorn är stängd kan tillåta främmande föremål att hitta sin väg i. Du behöver en slip fall för skydd när de reser.

VAIO S har Sonys signatur silver rund på baksidan av vänster och höger kant. Strömkontakten är till vänster roundel och on / off-knappen på den rätta. Resten av chassit är nästan helt svart, bortsett från Sonys silver VAIO-logotypen på locket.

Den 13.3in. skärmen har en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Dess reflekterande beläggning är en verklig irritation när man arbetar med ett starkt ljus bakom dig, och vi fann det en av de värsta syndarna vi har sett i det avseendet. Betraktningsvinklarna är bra på horisontalplanet och acceptabelt på den vertikala, totalt sett är det en bra skärm för att titta på video, men inte för att arbeta samtidigt på tåget.

En ljussensor justerar automatiskt skärmens ljusstyrka beroende på omgivande ljusförhållanden.

VAIO S tangentbord är utmärkt, och drar nytta av bakgrundsbelysning (styrs av en ljussensor)

Den chiclet tangentbord, med nycklar separerade från varandra i stället för sammanhängande, är utmärkt. Tangenterna är stora, de må bra under fingrarna och det finns nästan ingen flex alls i basen. Det finns tillräckligt med utrymme för en bred och hög Enter full storlek markörstyrtangenter och en rad full bredd, halv-höjd Fn nycklar. Touch typing med normal hastighet är inget problem på denna klaviatur.

Tangentbordet är bakgrundsbelyst, belysningen sparkar in som den omgivande ljusnivån minskar. Mixen av orange, blå och vita bakgrundsbelysning verkligen ser smashing i mörkare förhållanden. Men om du inte är i rätt vinkel till tangentbordet, till exempel om du slappa på en soffa i stället för att sitta vid ett skrivbord, lysande vitt ljus som är under tangenterna kan blöda igenom sina kanter och vara mycket störande.

Pekplattan har en slät yta och är tillräckligt bred för att flytta markören nästan hela vägen över skärmen i ett svep. Det finns en vertikal rullningsområde på den högra kanten, men ingen horisontella bläddringszonen. Multitouch stöds för zoomning och bildrotering – och till skillnad från vissa multitouch pekplattor vi har provat, här var mycket lyhörda. En fingeravtryckssensor sitter mellan de två musknapparna.

Skärmen bezel inrymmer en VGA webbkamera i den vanliga platsen. Sony tillhandahåller ArcSoft s WebCam Companion programvara för att hantera kameran. Detta inkluderar funktioner som rörelsedetektor, bild och video capture, men har en distinkt konsument för många yrkesverksamma smak.

Sony talar upp miljöegenskaper i VAIO S-serien, hävdar att omkring 85 procent av dess plastdelar är tillverkade av återvunnet material, är LED fri från kvicksilver och svarta modeller har en pulverlackerad lock som minskar CO2-utsläpp under målningen Behandla.

Funktioner; Vår granskning prov av Sony VAIO S är VPCS13V9E / B byggd runt en 2.53MHz Intel Core i5-460 processor. Andra modeller köras på Core i3-processorer. En generös 6GB RAM som standard, med högst 8 GB RAM stöds. Operativsystemet är Windows 7 Professional 64-bitars hela sortimentet.

För grafik acdeleration, vår provet hade en diskret Nvidia GeForce 310 GPU, andra konfigurationer hålla sig till Intels integrerade HD Graphics.

För anslutning finns Gigabit Ethernet, Wi-Fi (802.11a / b / g / n), Bluetooth (2,1 + EDR) och mobilt bredband. Sistnämnda kommer artighet av en Qualcomm Gobi 2000 modul och stöder nedladdningar på upp till 7,2 Mbps och uppladdning upp till 5.76Mbps. SIM-kortplatsen är under batteriet.

Hårddisken är en stötskyddad 500GB SATA-enhet spinning vid 5400 rpm. Vårt urval översyn hade också en DVD Supermulti-enhet. Hårddisk och optisk enhet specifikationer variera i andra VAIO S-modeller.

Den optiska enheten sitter på den högra kanten av chassit, vilket ger föga utrymme för portar och anslutningar. Det finns två ganska tätt placerade USB 2.0-portar (så man kan vara otillgängliga när den andra är i bruk), och längst bak, Ethernet (RJ-45). Sitter under USB-portarna är en 34 mm Expresscard.

På den vänstra kanten är en tredje USB 2.0-port, en 4-pin i.Link (IEEE 1394), en HDMI-port och en VGA-port. Baksidan är klar, men fronten är upptagen: längst till höger är på utmatningsknappen för den optiska enheten (en ganska udda plats, men inte ett problem), det finns också en vippströmbrytare för Wi-Fi-radio, ett par ljudingångar, plus platser för SD- och Memory Stick-kompatibla media. Två frontmonterade Lysdioder indikerar batteri och hårddisk status, och det finns ytterligare tre statuslamporna ovanför tangentbordet.

Även ovanför tangentbordet är en “VAIO” -knappen som helt enkelt slås högtalarna på och av, en andra “Assist” -knappen startar en applet som erbjuder felsökning och diagnostikverktyg.

Sony crams alltid sina bärbara datorer med sina egna och tredje parts applikationer. VAIO S Paketet innehåller en start upplaga av McAfee med 60 dagars fri användning, en studie av Norton Online Backup, Googles Chrome (sitter bredvid Internet Explorer 8) och Evernote, den populära molnbaserade anteckningar manager.

Sonys VAIO Gate ger enkel tillgång till program och RSS anmälningar

Sony har också sin VAIO Gate genvägsfältet, som sitter högst upp på skärmen och ger dig tillgång till genvägar till program och anmälningar RSS feed. Du kallar det genom att placera markören på den övre kanten av skärmen. Om du inte gå vidare med det, är VAIO Gate lätt förvisad genom att avmarkera sin “last vid start” -knappen.

Prestanda, VAIO S Windows Experience Index (WEI) var imponerande, tack i någon liten del till 6GB RAM ombord. Den totala WEI 4,9 (av 7,9) motsvarar den lägsta komponent poäng, vilket var för Graphics (skrivbordsprestanda för Windows Aero). De återstående poängen var 5,5 för primär hårddisk (Disk dataöverföringshastighet), 6,0 för Gaming Graphics (3D företag och spelgrafikprestanda) och en imponerande 6,9 ​​vardera för processor (beräkningar per sekund) och RAM (minne operationer per sekund). Totalt sett är detta en anständig allround artist.

Sony hävdar fem timmars livslängd för VAIO S standard 5,000mAh batteri. Vi testade detta genom att välja en balanserad energischema och sedan spela en film från DVD så länge ett fulladdat batteri kan hantera. Under dessa förhållanden vi fick bara 2 timmar 35 minuter video: detta är uppenbarligen en krävande test, men även om du gör vardagliga uppgifter produktivitets använder Wi-Fi för internet, du kommer inte att få en hel dags arbete ut av detta system med batteridrift. En hög kapacitet 7,500mAh batteri kostar £ 179 (inkl. Moms).

VAIO S stereohögtalare ger en rimligt hög volym och inte som diskant-tung som några vi har hört. De kommer till sin rätt för video watching, och skulle göra ganska bra att leverera audio förbättrade presentationer till små grupper.

Slutsats; Sonys 13.3in. VAIO S står inte ut när det gäller slimness, estetik eller överkomliga. Även om det är stabilt byggd och fungerar väl, kan vissa användare behöva investera i en hög kapacitet batteri.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator