Southwest Airlines ‘Nästa konkurrent? Cisco Systems.

Southwest Airlines gillar att berätta amerikaner av alla slag att de är “fria att röra sig i landet” på grund av dess billiga priser.

Men Gary Kelly (till vänster, i 2004 Halloween kostym) och hans lågprisbolag, född med mini-kjolar värdinnor, avgifter fortfarande $ 359 för att få någon från sitt huvudkontor i Dallas på Love Field till San Jose, där John Chambers Cisco system bygger på. Och en annan $ 359 för att komma tillbaka igen. Åh, och lägg till $ 20 för att få varje sätt om du väljer sin “business välj” service, som berättigar dig till ombordstigning före – och en gratis drink.

Sydväst, som genererar ca $ 11 miljarder kronor årliga intäkter, har lyckats med att hålla den i tarmen hos mycket större flygbolag, såsom hemstad rival American Airlines ($ 24,5 miljarder, senaste fyra kvartalen) och Atlantas Delta Airlines ($ 20,2 miljarder), genom att flyga samma flygplan på korta sträckor och bara bry dess Ps och Qs. Åh, och dess häckar sina bränslekostnader riktigt bra.

Men det kan inte säkra Web 2.0 särskilt väl. Det finns inget sätt att Gary Kelly kan slå Cisco om John Chambers klarar bara att övertyga VD för att hålla de anställda i sina säten hemma eller kontor – och resor hälften så mycket som de är vana vid.

Chambers är klart använder Cisco och dess egna anställda som en inkubator för detta. Under det senaste året, sade han på bolagets resultat samtal tidigare i veckan, har 64.000-arbetaren företag under det senaste året

• Ökad dess används av samarbete online teknik genom 3100 procent. Teknologin? Dess WebEx interaktiv mötestjänst, naturligtvis.

• Lednings 4000 videokonferenser, internt, varje vecka. Detta är dess Telepresence-tekniken, att den vill främja med tie-ins i Fox-serien “24”, “för att lösa nationella säkerhetshot Men först, det löser företagens hot budget Användning av Telepresence har skurit -.. Lyssna, Gary -. Ciscos årstakt i resekostnader från $ 750.000.000 till 350.000.000 $ Det är en 53% minskning.

* Sett användning av sina diskussionsforum hoppa 1600 procent. Talar på nätet är mycket billigare än att hoppa på en 737 och flyger till Houston och New Orleans.

• Såg sin egen YouTube blomstra. Ciscos videodelningstjänst kallas C Vision. Du kanske inte vill se hur man rättar till eller marknadsföra en Aggregation Services Router. Men Ciscos intern användning av video som en kommunikationsmekanism gick upp 2300%.

Kanske affärsresor är bara en fjärdedel av alla flygbranschen intäkter. Men det är den enda delen av verksamheten där flygbolag tjäna pengar. Redan har den allmänna ekonomin skapade förödelse för de stora flygbolagen.

Och även Southwest har drabbat motvind för första gången rapportera förluster i vart och ett av de två senaste kvartalen.

Det är inte immuna mot sugs under, om affärsresor har halverats.

Och som tidigare rapporterats, Cisco, som har 63.000 eller 64.000 anställda och $ 39,5 miljarder årliga intäkter, bevisar att du verkligen kan genomföra interna möten utan att någon lämnar sina hemmakontor – Southwest kommer att utbilda sina vapen på router beslutsfattare i San Jose. Inte lojalitets miles marknadsförare på DFW International Airport.

Oh, ja. Chambers säger att han skär per anställd reseräkning på Cisco från $ 7900 per anställd och år till $ 3400. Och han kommer inte att låta det komma tillbaka upp.

Varför skulle han? Och om du är VD för varje vinst utmanade företag på annat håll (och det finns mer än ett par av dem), inte skära resekostnader i halv något du borde kunna lova din styrelse?

Nästa upp: Kongress arrangörerna organisera att besegra John Chambers.

? Nätverk, Cisco köper container start ContainerX, innovation, tech arvet från de olympiska spelen Rio, Sakernas Internet, Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstrukturering, nätverk, Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera

Cisco köper behållaren startup ContainerX

Tech arvet från de olympiska spelen i Rio

Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstruktureringen

? Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera