SUSE Linux 10 Review

Enligt Novells ägande har SUSE Linux riktats mot hem och små företagsanvändare, med Novell Linux Desktop – också på SUSE – riktar sig till företag. Trots sin marknadspositionering, SUSE Linux 10 är väl värt att överväga för yrkesmässig användning. Den har en hel del i det, och är närmare i pris till den gamla Professional-versionen av SUSE 9.

SUSE Linux 10 innehåller några funktioner som ännu inte stöds i Novell Linux Desktop, men som kan komma ombord på företagets flaggskepp i sinom tid. Dessa inkluderar XEN, för virtualisering, Beagle för skrivbordssökning, och Mono öppen källkod utvecklingsmiljö.

SUSE Linux är tillgänglig som en gratis stöds nedladdning, eller som ett stöd paket kostar € 51,68 (~ £ 35,. Ex moms). Den levereras med en välproducerad manual på papper (minns dem?), Och installerar från fem CD-skivor eller en DVD. Programvaran installeras med en programvara assistent, YaST2 (Ännu en Setup Tool), som har en vänlig, no-nonsense gränssnitt.

Vi försökte först installera SUSE Linux 10 på en släpptes HP skrivbordet (en d330uT med en 2,4 GHz Pentium 4 och 512 MB RAM). Skivan Partitioner i YaST2 kunde inte kontrollera HP: s enhet – sannolikt på grund av hårdvaruproblem, inte programvaran – och vi hittade installationen var alldeles för långsamt på en virtuell maskin, med 128 MB RAM under VMware.

Oförskräckt tog vi ett modernare system, som råkade vara en anteckningsbok – Acers Travel C310 Tablet PC. Vi var oroliga för att SUSE drivrutiner inte skulle vara up-to-date nog, men behöver inte ha orolig: gett mer modern hårdvara för att använda, hoppade SUSE Linux av DVD, och snabbt konfigureras sig för hårdvaran tillgängliga, inklusive ljud och grafik plus anslutningarna Gigabit Ethernet och Wi-Fi.

Ansluter till (Windows-baserade) kontor LAN tog ett tag att räkna ut. En ikon på det översta fältet visar som ett rött kryss om ingen nätverksanslutning, och ändrar när anslutningen är aktiverad. För att aktivera en anslutning (i det här fallet Wi-Fi eller Ethernet-länk), måste du konfigurera inställningarna för anslutningen, i en rullgardinsmeny, Efter detta måste du dra menyn ner igen för att göra en av de anslutningar aktiva – en rimlig och logisk förfarande som ändå foxed oss ​​nästan till den grad att öppna den manuella.

SUSE är glad på en bärbar dator, hantering energisparfunktioner genom ACPI och ljudfunktioner ur lådan. Det finns inte en SUSE version för Tablet PC, men enligt en bit av Google forskning har andra lyckats få SUSE arbetar i Tablet-läge, inklusive aktiva pekskärm (med ksynaptics) och den roterande skärmen (med xfrand) . Given tidpunkt, kan vi göra detsamma.

Installationen gick smidigt och snabbt tack vare den bärbara datorns förmåga att läsa en enda skiva DVD-kopia av programvaran. YaST2 minskat storleken på vår Windows-partition för att göra plats för SUSE, vilket tyder på en vettig storlek för den nya partitionen och skapat en 1GB växlingsfil.

SUSE erbjuder KDE och GNOME skrivbord, och vi valde det senare. Efter cirka 30 minuter (inklusive en automatisk kontroll efter uppdateringar på Internet), var bekant SUSE kameleont stirrar på oss från vår skärmen. I slutet, det hjälpte oss att ställa in en lokal användare och en superuser.

Säkerhet är inte snävt i SUSE. Under installationen YaST fick oss att aktivera brandväggen och SSH säkert protokoll. Det gav oss också varningar att nätverket inte har krypterats, föreslog att VNC bör inaktiveras, och varnade oss när vi försökte använda svaga lösenord. Brandväggen är enkel att administrera.

Med SUSE körs, fann vi oss i GNOME miljö, med en uppsjö av program tillgängliga. Snabbmeddelanden hanteras väl av den välkända Gaim universella klient, som kan anslutas till de flesta direktmeddelandesystem när konton sätts upp.

Post, kalender och kontakter är alla tillhandahålls av Evolution, som förbinder glatt till Exchange och andra e-postservrar, och tillhandahåller ett användargränssnitt som Outlook-användare bör vara bekväm med. Kollegor i webbplatsen brittiska kontor som använder Evolution som sin huvudsakliga kalender och e-postprogram rapport inga större problem, även om det finns små buggar i vissa mindre funktioner: när du accepterar en inbjudan, till exempel, är bekräftelsen tydligen inte tillförlitliga.

SUSE Linux är väl försedd med spel, inklusive en Civilisation spel som heter Freeciv som mycket väl skulle kunna absorbera en viss tid efter kontorstid. Det har Gimp för bildredigering, Firefox för att surfa på Internet, Openoffice för ordbehandling, kalkylblad och presentationsarbete, plus massor av andra verktyg, bland annat en miniräknare och en DVD-brännare. Systemet innehåller också en Voice over IP (VoIP) klient, som vi inte helt provnings.

Anslutning till e-post och andra tjänster var ganska enkelt. SUSE Linux plockade också upp vår lokala skrivare utan mer krångel än vad som skulle ske under Windows.

Vi behövde inte finns i handboken ofta, men fann det väl indexerad och hjälpsamma när vi gjorde. Mer erfarna användare kommer förmodligen söka på Internet först, men i cirka 275 sidor manualen ger en hel del grundläggande information avsedd för nybörjare, men användbar för alla. Den innehåller en användbar ordlista, tillsammans med förklaringar av begrepp som kan vara nya, t.ex. Linux super.

Novells supportalternativ är riklig och inkluderar gratis installationshjälp via Novell eService, en online kunskapsbas, forum, plåster och dokumentation. Gratis telefonsupport finns också för installationsproblem, men du måste betala för avancerad telefon eller e-stöd till ett belopp av 46 € (~ £ 31,. Inkl moms) per incident.

Slutsats

SUSE Linux 10 är inte bara för hemanvändare, även om det innehåller en lockande utbud av applikationer. På ett mycket billigt pris, användare få Windows-liknande operativsystem funktionalitet, en fullt utvecklad programpaket, och mer. Samtidigt företagsanvändare kommer att imponeras av ett e-postklient som fungerar mycket likt Outlook, och möjligheten att komma åt och använda företagets resurser.

IT-chefer bör också som SUSE Linux säkerhetsfunktioner, medan stödbördan bör rimligen låg med tanke på att de medföljande program – i synnerhet Openoffice och Evolution – är relativt enkelt för användare att lära sig.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator