UI inte ensam differentiator för smartphones

Innovation på användargränssnittet (UI) för en smartphone är fortfarande en viktig differentiator för många phonemakers, men det är inte den enda punkt i skillnaden och leverantörer måste se till sina innovationer är inte alltför radikal att fjärma befintliga kunder och skjuta upp nya med deras ineffektiva funktionaliteter.

Charles Golvin, chefsanalytiker på Forrester Research, sade UI spelar en nyckelroll när det gäller varumärke och plattform lojalitet. Kunderna tenderar att utveckla “digital muskelminne” och känner sig starkare och produktiva när de bekanta med gränssnittet, och de behöver bara göra sina uppgifter utan att behöva räkna ut hur man gör dem, förklarade han.

Singapore smartphone användare Jasper Tan bekräftade Golvin iakttagelse. “Vissa telefoner” användargränssnitt fortfarande inte tilltalar mig efter alla dessa år, så [UI] kommer att vara en viktig faktor när jag bestämma vilken telefon att köpa “, sade han.

Golvin har noterat att innovera på UI är bara en punkt av differentiering ändå. Andra faktorer inkluderar investeringsnivån i enheter, innehåll och molntjänster för att hantera människors kontakter, bilder och annat digitalt innehåll i sina smartphones, sade han.

Att förbättra sätt att ansluta med vänner och kollegor via tjänster såsom iMessage eller har populär, meddelandeprogram, såsom WhatsApp och Tango finns på plattformen är också en annan anledning till varför människor skulle välja en telefon framför en annan, tillade han.

En Apple-användare, Olivia Ong, sa att hon inte välja iPhone på grund av sin UI, men eftersom iMessage skulle tillåta henne att spara pengar. “Jag tror att smartphone företag är stora på användarvänlighet dessa dagar, så användargränssnitt är inte ett problem alls”, sade hon.

Analytikern hade påpeka att smartphone tillverkare och mjukvaruutvecklare måste vara försiktiga med hur de förnya på användargränssnittet, eftersom det kan visa sig vara en “tveeggat svärd”.

Konsekvens är sannolikt viktigare än, radikal innovation. Att säkerställa nya UI design har kunden i åtanke, att hjälpa dem att bli mer produktiva och kan, och inte bara design för designens skull [är viktiga punkter att komma ihåg] “Golvin rekommenderas.

Till exempel har Apples iPhone UI utvecklats sedan den infördes, såsom att lägga till fler startskärmar, anpassning, mappar och centraliserade meddelanden. Det; inte har genomgått radikala förändringar men sade han.

Samsungs UI, å andra sidan, är en anpassad skikt ovanpå Androids standardgränssnitt. Så för användare att byta från Samsungs Android erfarenhet HTC eller LG, kan de inte ha samma nivå av komfort och förtrogenhet som iPhone-användare uppgraderar från en äldre version till en nyare, konstaterade han.

Den customizability av Android-plattformen har sin dragningskraft bland vissa konsumenter om. Tjänsteman Keith Chan, som bytte från en Apple till en Samsung smartphone, sade han fattat beslutet eftersom den förra UI är mer “flexibel och anpassningsbar”.

“Från och med nu, jag fastnar med Android smartphones eftersom jag är trött på hur stel Apples användargränssnitt [kan vara]” Chan sade.

Rörlighet, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå; telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

UI innovation en “dubbel kant svärd”

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga