Uni IT-chef medger att förfalska fakturor ICAC

Tidigare IT-chef Brett Roberts har erkänt att utfärda över ett dussin falska fakturor till University of Newcastle, University of Sydney, och Macquarie University som uppgick till totalt AU $ 113.715.

Roberts tog montern denna vecka för att vittna som en del av New South Wales oberoende kommissionen mot korruption för (ICAC) offentlig utredning hans korrupta beteende dra nytta av att utfärda falska fakturor till varje universitet, medan han höll den ledande befattningar vid var och en av dem mellan 2005 och 2013.

Roberts medgav att han gjorde ut flera fakturor under namnet Management & Professional Services Pty Ltd (MAPS) – ett företag som ägs och kontrolleras av Christopher Killalea, Roberts tidigare arbetskamrat och vän på den tiden – med en majoritet adresserat till sig själv och godkännas av honom.

Från det totala var AU $ 27.750 betalas av University of Newcastle, AU $ 43.065 betalades av University of Sydney, och AU $ 42.900 betalade Macquarie University. Samtidigt fanns det också ett försök att få en ytterligare AU $ 97,350 från Macquarie University på en annan uppsättning av falska fakturor, men det misslyckades.

Roberts sade att under hans anställning med varje universitet, trots att betalas en heltidslön på varje position, var han “bröt” och svårigheter att betala allmänna räkningar inför – som han hävdade var ibland över AU $ 3000 per kvartal – skolavgifter och allmänna levnadskostnader. Han sade att detta var en katalysator för varför han lurat alla tre universitet.

Roberts tillade att på tre av de fyra tillfällen som involverar University of Newcastle och Macquarie University, gjorde han inte agera på egen hand. Han sade att den första gången med University of Newcastle, kokade ihop han ett system som skulle se honom och Killalea dela medel 50/50 när betalningarna från universitetet betalades till bankkonto MAPS för arbete hade förmodligen gjort.

Bortsett från att använda pengarna för att betala sina skulder, Roberts sade att han involverad Killalea eftersom han hade trott att han var utan arbete vid denna tidpunkt, trots Killalea som används för att arbeta på ett separat projekt i Melbourne.

På tisdag, när Killalea vittnade som en del utredningen skyllde han “dum lojalitet” och hans “blind vänskap” som såg honom fångas upp i den korrupta beteende.

Killalea tillade att Robert påstående att han gått med på att utföra bedrägliga systemet mot University of Newcastle, vilket resulterade i rendering av tre falska fakturor, var inte sant. Han bestred också att hans kommunikation med Macquarie University avsåg en bedräglig system.

Även Roberts sade att han inte kunde minnas hur han mottog betalningen efter University of Newcastle hade betalat MAP, ICAC kommissionär Megan Latham påpekade att det bara kunde ha varit en av två metoder: Kassa eller betalning genom en elektronisk överföring av pengar.

Roberts medgav också att efter den första incidenten med University of Newcastle, var han rädd för att fastna.

“Jag var s ******* blå lampor som jag skulle få plockas upp för [bedrägeri]”, sade han.

Lura University of Sydney, å andra sidan, var en solist, sade Roberts. Alla betalningar från universitetet var gjorda till RobCon, ett företag som Roberts ägs och drivs.

“Detta var en rob och en kon vid universitetet i Sydney, var inte det?” frågade Anthony McGrath, advokat som bistår kommissionen.

“Ja”, svarade Roberts.

Under förhandlingen McGrath begärde också för uppdragsgivaren att lyfta undertryckande beslut som på uttalanden som Roberts gav under utredningen obligatoriska undersökning i januari.

McGrath kunde betona att Roberts hade ljugit att MAPS någonsin involverad i något arbete med universiteten. Roberts hade inledningsvis berättade ICAC under den obligatoriska undersökningen att fakturorna från MAPS skapades och betalas av universiteten eftersom det hade engagerade i arbetet med varje universitet.

Utredningen identifierade också att före Roberts anställning med någon av universiteten, hans meritförteckning, som han använde för att söka jobb under de senaste 10 åren, var kantas förfalskade kvalifikationer. Roberts hävdade att han höll ett intresseföretag examen i dator studier från Newcastle College of Advanced utbildning och en fil kand i dator från University of Newcastle – varav ingen fanns.

Vid ett tillfälle under undersökningen, Roberts berättade också uppdraget: “Jag är verkligen, verkligen ledsen för att göra det.” Han sade att han är “skäms” över vad han har gjort, och tillade: “Jag skulle vilja be om ursäkt till varje universitet, och det förmodligen inte betyder mycket, men jag skulle vilja göra vad jag kan för att åtgärda det här problemet.

ICAC kommer att släppa sina resultat senare i år.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, samarbete, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Uppdaterad 03:24 AESDT: lagt till extra kommentarer från Brett Roberts i fråga om att hans ursäkt till universiteten.

Uppdaterad 04:52 AESDT: lagt till ytterligare kommentarer från Christopher Killalea om sin inblandning.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck