USA deklarerar cyberbrott en “nationell nödsituation”, hotar sanktioner mot hackers, online-spionage

Vita huset har satt ut planer på att använda ekonomiska sanktioner mot cyber angripare och bolag som gynnas av online stöld av hemligheter.

Säkerhet, Så att inte kontrollera ett dataintrång (och varför vissa verkligen vill att du ska få “pwned”), säkerhet, nytänkande säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD, Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet;? FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska gov’t tjänstemän

Kina backar bort från amerikanska tech varumärken för statliga inköp som NSA avslöjanden fortsätter att göra rubriker i tidningar runt om i världen.

En verkställande order tecknades idag tillåter en rad nya sanktioner mot individer eller grupper vars cyberattacker leda till betydande hot mot USA: s nationella säkerhet eller ekonomiska hälsa.

Det ger myndigheterna befogenhet att frysa tillgångar, och tillåter också påföljder som skall tillämpas mot företag som medvetet använder stulna affärshemligheter.

Formuleringen av presidentens verkställande order läggs verkligen en del av drama, som anger att “den ökande förekomsten och svårighetsgraden av skadliga cyber-aktiverade verksamhet” utgör en “ovanlig och extraordinära hot” mot den nationella säkerheten, utrikespolitik och ekonomi i USA .

“Jag förklarar härmed en nationell nödsituation för att ta itu med detta hot”, sade president Barack Obama i ordning.

Obama sade digitala attacker har riktat amerikanska företag att stjäla affärshemligheter, och varnade för att hackare i Kina och Ryssland har riktat amerikanska försvaret entreprenörer och system, medan iranska hackare har riktat amerikanska banker.

Skriva på Medium sade han: “nätverk som styr mycket av vår kritisk infrastruktur – inklusive våra finansiella system och elnät – probas för sårbarheter av utländska regeringar och kriminella.”

Men han sa att det är ofta svårt att driva angripare antingen på grund av svaga eller dåligt upprätt utländska lagar, eller på grund av vissa regeringar är antingen ovilliga eller oförmögna att slå ner på de ansvariga.

Obama sade att fokus kommer att ligga på angripare från utanför USA, och medan diplomati och brottsbekämpande verktyg fortfarande vara den mest effektiva svar, “riktade sanktioner, används klokt, kommer att ge oss ett nytt och kraftfullt sätt att gå efter det värsta av värsta “.

Vita huset Homeland Security rådgivare Lisa Monaco sade att det hade skett en betydande ökning i frekvens, omfattning och sofistikerade cyberincidenter som riktar sig till USA under det senaste året.

Hon sade eftersom denna typ av brott – att stjäla känslig information eller affärshemligheter – är ofta vinst motiverade, kan sanktioner vara effektiv eftersom den stoppar brottslingar njuter “de orättfångna vinning av sin verksamhet”.

Hon tillade: “Genom att frysa tillgångar som omfattas av sanktioner och gör det svårare för dem att göra affärer med amerikanska enheter, kan vi ta bort en kraftfull ekonomisk motivation för att begå dessa handlingar i första hand.”

I själva verket är det oerhört svårt att isolera personer som är ansvariga för cyberattacker – särskilt när det gäller industrispionage, där attacker kan ske under månader och år, och ännu svårare att bevisa att ett företag har gynnats av en sådan attack.

Hur man inte att kontrollera ett dataintrång (och varför vissa verkligen vill att du ska få “pwned”)

Re-thinking säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän