Vad är 20 år till en tusen? En hel livstid

Vad gjorde du för 20 år sedan? Många av er har förmodligen undervisning. Andra, jag är säker på var i det privata näringslivet, med bara de minsta frön av Dilbert-esque ångest som i slutändan skulle leda dig att lämna en lukrativ karriär för en i offentlig utbildning. Några av er kanske har nyligen fötts, men läsare av denna spalt tenderar att åtminstone vara lite äldre än så. Jag var inslagning upp mitt första år i high school, redan tänka på college och lämna vad som skulle vara en relativt obehagliga fyra år bakom. Och hemsidan, liksom några av mina läsare, hade just fötts.

Säkerhet, Så att inte kontrollera ett dataintrång (och varför vissa verkligen vill att du ska få “pwned”), säkerhet, nytänkande säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD, Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet;? FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska gov’t tjänstemän

Det är rätt, webbplatsen vänder 20, som i Internet år, är praktiskt taget evigt. Det har blivit oss alla webbplatsen bloggare tänker på var vi var, vad vi gjorde, och hur mycket saker har förändrats sedan 1991. Det var, trots allt, det första året jag någonsin haft förmånen att använda Wordperfect 5.1 för DOS som jag hjälpte till att skriva min skoltidningen. Vi skulle skriva upp historier i WP, skriva ut dem på en av skolans 2 laserskrivare, och sedan klippa och klistra kolumnerna på stora ark rutat papper för utskrift.

Om jag hade fötts 1991, men idén om en “ordbehandlare” skulle inte ha varit så roman. Uppenbarligen hade ordbehandlingsprogram funnits ett tag då, men som med det mesta tekniska (även i dag), tog det ett tag att bli mainstream i K12 utbildning. Om du var studenter i 1991, hur ofta var du måste skriva ditt arbete? Och om du var en lärare, du acceptera att arbete via e-post, din SIS, eller ett verktyg social inlärning? Antagligen inte.

Generation Y, eller “Millennials” definieras i kronologisk ordning på många sätt, men är i huvudsak dessa barn födda 1991, +/- 10 år. Jag är från senare delen av Generation X, men upplevt explosion av datorteknik (personliga, affärer, företag och Internet) på mycket olika sätt från min Millennial efterträdare. Vi kastar ofta runt Prensky s “Digital Native” term: dagens Millennials var de första som faktiskt skulle kunna kvalificera sig för att vara digitala infödingar, att ta personligt och nätverks datorteknik för givet. Många sociologer, i själva verket hänvisar till 1991 som det första året av Generation Z, synonymt med så kallade digitala infödingar.

Chansen är stor, ingen av dessa unga människor någonsin kontrollerade deras e-post med Pine. Den yngsta av dem, i själva verket aldrig har kontrollerat e alls, utan i stället för sociala medier och instant messaging. Åren sedan webbplatsen öppnade sina virtuella dörrar utgör en hel livstid för den genomsnittliga Millennial, vilket innebär att deras erfarenheter med teknik började under den tid som webbplatsen anges att skildra och förklara.

Mycket har gjorts av denna generation och de konsekvenser som det först nyligen har börjat få i affärer, men det är viktigt att komma ihåg att en majoritet av denna generation, med känslor och antaganden som även de av oss i vår mitten av 30-talet inte nödvändigtvis aktie, är fortfarande i high school och college. Deras syn på kunskap åtkomst och hantering, samverkan och samarbete kan matcha och även relationer kan inte nät väl med dem om sina framtida lärare och arbetsgivare. Hur många av oss används Facebook för att samordna och förbereda ett grupparbete i skolan? Ingen av oss – eftersom det inte finns ännu. Jag vet att jag har några tonåring och 20-något läsare, förresten. Jag menar inte att utesluta dig. Men de allra flesta av oss helt enkelt inte växa upp med Internet som den sociala verktyg som du har. Det kan ha blivit det för oss också, men det är verkligen inte börja på det sättet.

Takten i den tekniska utvecklingen under de senaste 20 åren ger en annan typ av generationsklyftan än någon erfarenhet av 50- och 60-talet när termen först blev populär. Detta är inte att säga att många av 30, 40, 50, och 60-åringar i näringslivet och utbildning är inte briljant skicklig med teknik. Men när din första erfarenhet på en dator är en social, snarare än en utilitaristisk en, gör det för en mycket annorlunda perspektiv på vad datorer bör göra och vara.

Låt oss titta till exempel på livet av ett barn föds samma år som webbplatsen. Vi kan utgå från att det kommer att bli åtminstone 1996 innan hon använder en persondator. Ålder 5 är nog lite av en sträcka jämfört med dem som är födda efter 2000, men vi antar att hon är en del av en väl ansluten digitalt kunniga familj. Vid millennieskiftet, hon använder Internet dagligen och är relativt skickliga på att hitta information på nätet. Google har inte ens gått offentligt ännu, men Yahoo går på högvarv. Så är, för den delen, otaliga andra näthandels.

11 sep 2001: Internet saktar till en genomsökning eftersom det är det första stället som de flesta människor, inklusive vår 10-åriga ämne, vända sig för information. Begreppen integritet och säkerhet förändras drastiskt och vår 10-åriga fortsätter att växa upp i en tid då integritet är död, antingen genom val (Facebook är precis runt hörnet), för enkelhetens skull (Google kommer att gå allmänheten på ett några år), eller på grund av att regeringen kan använda sin säkerhet trumfkort (kan du säga “Patriot Act”?).

Åren kryssa av och datorer blir snabbare, telefoner få smartare, blir rörligare och mer allmänt förekommande (det kommer inte vara helt främmande för vår nu 14 år gammal för att ha en av hennes egna) och Internet första stoppet för allt hon kanske vill köpa.

Och sedan händer detta hela samhälls sak. Det hade skett långsamt, även med olagligt nedladdat innehåll som blev så lätt att dela runt sekelskiftet, men det kommer av ålder med MySpace och Facebook. Twitter utvecklas till Foursquare och nästa sak vår 20-åriga försökspersonen vet, hon delar varje detalj av sitt liv på nätet. Facebook bakslag börjar, men hon fortfarande använder det för att alla andra gör och som verkligen vill bygga alla sina kontakter och “vänner” någon annanstans? Det är bara inte värt ansträngningen, oavsett hur mycket hon hatar Farmville. Dessutom Cityville är verkligen ett bra spel, är inte det?

Och college är stor, också, särskilt eftersom hälften hennes klasser är online och professorer är så glada att posta anteckningar, frågesporter, bildspel däck, och allt annat hon behöver på Blackboard. Det är det här ett riktigt gamla professor som gör hennes tryckta saker. Hon tänker på att släppa klassen.

De senaste 20 åren har sett datorn förvandlas från ett nödvändigt affärsverktyg till ett fönster till Internet. Den genomsnittliga 20-åriga knappt minns en tid när allt han eller hon behövde var inte på hennes fingertoppar (eller, mer troligt, hennes thumbtips), oavsett vilken typ av datorenhet hon använde. Chansen är stor, hon förmodligen inte har perspektivet att ens undrar bara hur vild en åktur de närmaste 20 åren kommer att bli.

»Tillbaka till webbplatsens 20th Anniversary Special

Hur man inte att kontrollera ett dataintrång (och varför vissa verkligen vill att du ska få “pwned”)

Re-thinking säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän