Vad kommer datorn att se ut i den post-PC-eran?

PC ger vika för post-PC-enheter som smartphones och surfplattor. Rå hästkrafter och terabyte lagring har fått ge vika för låg strömförbrukning och moln lagring. Men datorer är inte död, så vad detta skifte i en ny era betyda för dem?

Liten, tyst, Effekt effektiva, Lita på trådlöst för anslutning och moln för lagring, inte användaren kan uppgraderas, billiga, disponibel.

Om någon säger att datorn är död, är de antingen ge efter för en extrem våg av överdrift, eller de är i besittning av en tidsmaskin och har kommit till 2013 från framtiden.

Datorn är, inom överskådlig framtid, här för att stanna. Det kommer inte någonstans. Vad vi ser är inte död datorn men en långsam, gradvis urholkning av dess betydelse. Men den omständigheten att datorn inte går bort betyder inte att det – tillsammans med hela PC-industrin – vil förändring som ett resultat av ett skifte i fokus från traditionella system och på nyare enheter.

Övergången från persondatorer till post-PC-enheter är mycket mer än bara ersätta stationära och bärbara datorer med smartphones och surfplattor, det är en förändring i hur vi interagerar med, och även band med våra enheter. En av de viktigaste skillnaderna är att post-PC-enheter är mer intim, och vi är mycket mindre benägna att dela dem med andra. En dator kan ha många användare, men en tablett eller smartphone är sannolikt bara en har.

Vad betyder detta för “post-PC-eran” PC? Hur kommer den här enheten skiljer sig från datorn idag?

Rå hästkrafter är inte längre viktigt

Moores lag förutspådde att transistorn tätheten på formarna skulle fördubbla vartannat år, och denna trend har hållit sant eftersom Intels grundare Gordon Moore gjorde förutsägelse i ett papper i 1965. Detta har inneburit att vi har sett processorprestandan dubbel i samma takt . Den kumulativa effekten av detta är att processorer och grafiska behandlingsenheter (GPU) är nu så stark att även budgetprocessorer är kraftfulla nog att hantera alla utom de mest krävande uppgifter.

Inom några veckor människor kommer att kunna köpa Windows 8 och Windows RT tabletter. Kanske är det dags att ta ett steg tillbaka och titta igen på precis vad “post-PC” betyder …

Detta innebär att kraft och prestanda har nu i skymundan. Sällan hör du folk pratar om gigahertz längre, eftersom utanför spel och avancerade tillämpningar som videoredigering och högpresterande datorer, det finns lite att sätta press på kisel.

Låg energi är det nya riktmärket

Drivningen för ökad prestanda har ersatts genom att sträva efter att få bättre batteritiden på enheter. Borta är de dagar då få ett par timmar från en bärbar dator som är acceptabelt. Människor vill nu enheter som kommer att pågå hela dagen, och för att ge folk vad de vill ha i branschen har varit tvungen att pressa ut så mycket effektivitet som möjligt från hårdvara.

De post-PC era datorer kommer tack vare dessa framsteg i energiförbrukning, vara liten, sval och tyst.

Din nya hårddisk är ett moln

Jag minns när du lägger några megabyte lagringsutrymme till ett system kostnad mega-dollar. Numera kan du lägga till supersnabb solid state lagring till en dator för ungefär en dollar per gigabyte. Men lokala krav lagring faktiskt faller som människor driver mer av sina data i molnet.

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, rörlighet, Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik, hårdvara, Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop, Windows 10, Microsoft Windows 10 “Redstone 2 test bygga 14915 nu tillgänglig för persondatorer, telefoner

När de flesta människor tänker på moln lagring, de tycker om att få tillgång till gigabyte utrymme på liten eller ingen kostnad, men det finns mer att molnlagring än bara billiga gigabyte. Cloud lagring erbjuder en bekväm lösning för att synkronisera data över flera enheter. NAS låda som du kan ha haft i hemmet eller på kontoret har ersatts av utrymme på en fjärrserver som kan vara på andra sidan av jordklotet.

Liten är den nya stora

Glöm större, klumpiga stationära system och knä-sila bärbara datorer. Liten och lätt är ett tecken på kvalitet. Kompakt allt-i-ett datorer och sak-och-lätta bärbara datorer är nu där det händer. På det mesta, har dessa anordningar möjliggjorts genom krympningen av komponenterna, men strömeffektiviteten är också en faktor. Ju mer slösaktig med kraft ett system är, desto fler fans och kyla den behöver för att hålla det surr ensam, och allt detta hårdvara tar upp betydande utrymme.

En PC från millennieskiftet kan ha sett massiv, men ta locket och du snabbt märke till hur de flesta av denna volym var fylld med idel luft – luft som var avgörande för att hålla komponenter såsom CPU och GPU från överhettning och lämnar en rykande krater i mitten av moderkortet.

Moderna system föreligger i förhållande är tätt packade, med mycket lite i vägen för fritt utrymme inuti. Detta i sin tur gör det möjligt för dem att bli betydligt mindre och tätare.

Enkelt är det nya komplexet

Ta en titt på en PC eller bärbar dator från Windows XP eran och det kommer att ha presenterat en massa portar och anslutningar. Tanken var att ryggen på varje dator ska vara hemma till en massa av ledningar, och att datorn ska vara ett nav som var i mitten av en mycket större hårdvara ekosystem.

Lenovos vd har sagt att industrin inte strikt talar i “post-PC” världen ännu, och att de som är har misslyckats med att förnya i PC-utrymme.

Post-PC-enheter göra sig av med en stor del av denna komplexitet, i stället förlita sig på trådlös anslutning bygger på Wi-Fi och Bluetooth.

Uppgraderingar kommer att bli en sak av det förflutna

En av de aspekter av datorn som lockade mig till tekniken var ursprungligen uppgraderingsmöjligheter av systemet. Du kan gå ut och köpa en billig systemet och under loppet av ett antal uppgraderingar, sluta med ett mycket bättre system. Det var kul, och i dag jag tycker fortfarande mixtra med mina datorer för att få anpassade system inställda på mina individuella behov.

Men denna epok närmar sig sitt slut. Som datorer blir mindre och mer kompakt, många av de komponenter som tidigare var uppgraderas – CPU, GPU, RAM, och så vidare – är att lödas direkt på moderkortet. Även om jag inte kan hävda att denna metod har betydande upsides är det sakta död på en avancerad användare möjlighet att anpassa systemet.

Och detta kommer bara att bli värre under de kommande åren.

Adjö, PC-spel

Det främsta skälet att mina stationära system är datorer och inte Mac är det faktum att jag älskar spel på datorn. Även om jag inte spendera så många timmar i veckan spel som jag skulle vilja, när jag får tid över skulle jag mycket hellre tillbringa det spel på en dator än en konsol. Inte bara är bildkvaliteten mycket bättre, ger en mycket mer uppslukande upplevelse, jag tycker att tangentbordet och musen vida överlägsen en handhållen controller.

Men bekvämlighet trumf kvalitet, och PC-spel är att ge vika för konsolen och casual gaming på smartphones och surfplattor. Gaming datorer ses som stora, bullriga, dyra och besvärliga. Det är mycket lättare att skjuta upp Angry Birds på iPad, eller ett blodigt zombie titel på en konsol än det är att försöka att trycka in en anständig bildhastighet ur ett spel på en PC.

Det finns också en mängd andra skäl till varför spel på datorn faller i onåd – piratkopiering är en av de stora sådana – men en sak är säker, en tid präglad av PC-spel närmar sig sitt slut.

PC för post-PC-eran

Så vad är datorn av post-PC-eran kommer att se ut? Här är min förutsägelse

Små

Tyst

strömsnål

Lita på trådlöst för anslutning och moln för lagring

Inte användare kan uppdateras

Billig

Disponibel.

Medan datorn är inte död, datorn som vi vet att det inte har länge kvar innan den ersätts med något som är mycket annorlunda än den dator som vi känner och älskar.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik

Lenovo biffar upp PC erbjudande med 2-i-1 tablett Yoga bok, Yoga 910 konvertibla laptop

Microsofts Windows 10 “Redstone 2 test build 14915 nu tillgänglig för datorer, telefoner