Varför Microsoft behöver SQL Server på Linux

Som omfattas av min webbplats kollega Mary Jo Foley, har Microsoft meddelat att man föra sin kärna, flaggskepp relationsdatabas, SQL Server, till operativsystemet Linux.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Tillkännagivandet kom i form av ett blogginlägg från Scott Guthrie, Microsofts vice VD för Enterprise och Cloud, med citat och samarbete från både Red Hat och Canonical. Och detta ser ut att bli mycket mer än ånga: produkten är tydligen redan finns i form av en privat förhandsvisning, med GA planeras i mitten av nästa år.

Det är personligt, jag är medförfattare till en bok om SQL Server, medordförande i en konferens med fokus på SQL Server, och är en Microsoft Data Platform MVP (en utmärkelse som tills nyligen gick under namnet “SQL Server MVP “). Jag har arbetat med alla versioner av Microsoft SQL Server sedan version 4.2 1993.

Jag arbetar också för Datameer, en stor dataanalys företag som har ett partnerskap med Microsoft och vars produkt är skriven i Java och körs främst på Linux. Med ett ben i varje ekosystem, hade jag hoppats och förväntat att Microsoft skulle ha en infödd RDBMS (relationsdatabas management system) för Linux snart. Och jag är glad att hoppet har besannats.

Moln, containrar och ISV: er, så varför är SQL Server på Linux viktig, och varför är det nödvändigt? De två största orsakerna är molnet och relevans. Microsoft satsar stort på Azure, dess moln plattform, och med det skift, inte längre gör en ortodox Windows-strategi känsla. Om Microsoft får Azure intäkter från en version av SQL Server som körs på Linux, då det är en vinst.

Denna strategi har redan testats och visat sig vara fördelaktigt. För drygt ett år sedan meddelade Microsoft att det skulle tillhandahålla en Linux-baserad version av Azure HDInsight, dess moln Hadoop erbjudande (kolla in Mary Jo täckning här). Nästan omedelbart, gav att Microsoft trovärdighet i Big Data världen att det helt enkelt inte hade tidigare.

Fellow Microsoft Data Platform MVP och Regional Director, Simon Sabin, påpekade något annat för mig: det kan också vara så att en Linux-version av SQL Server underlättar en pjäs för Microsoft i världen av container applikationer. Ja, Windows-baserade behållare är en sak, men Docker samhället är mycket mer i Linuxvärlden.

Kanske ännu viktigare, den HDInsight på Linux erbjudande möjliggjort ett antal partnerskap med Big Data ISV (oberoende programvaruleverantörer) som var antingen inte är möjligt eller mycket svårare med en version av Hadoop som körde bara på Windows Server. Detta inkluderar partnerskap mellan Datameer och Microsoft, som redan har skapat affärsmöjligheter (läs: intäkter) för båda företagen som inte annars skulle ha funnits. Ökända win-win.

Enterprise och / eller utvecklare, även om Windows-versioner av SQL Server fortsätter att ha fylligare funktionsuppsättningar, en Linux-version av produkten ger Microsoft trovärdighet. Ett stort antal företag, inklusive inflytelserika tech startups, och de i Enterprise, nu visa Windows-produkter som mindre strategiska, även om de är glada att distribuera produkten på den OS. SQL Server på Linux löser det problemet.

En annan fråga det löser är utvecklaren problemet. Så många utvecklare nu vill utveckla på en Linux-baserad stack. Under årens lopp har SQL Server förlorat sinne aktie och marknadsandel öppen källkod Linux-kompatibla databaser som MySQL och PostgreSQL, trots att Microsoft tillhandahåller SQL Server Express Edition, som är gratis, och SQL Server Developer Edition, som säljs på $ 59,99 (och ofta har en gata pris som är ännu lägre). SQL Server på Linux bör hjälpa här.

Inte riktigt hem-fri, det finns fortfarande vissa frågor, dock. Kommer det att finnas en Open Source-version av SQL Server på Linux? Om inte, sedan Microsoft skapar friktion över MySQL och Postgres. Och kommer det att finnas en utvecklare version av SQL Server som körs på Mac OS (i sig en UNIX-derivat)? Om inte, kan det vara ett hinder för många utvecklare som använder Mac och vill kunna köra lokalt / offline ibland.

SQL Server på * nix är inte riktigt nytt. SQL Server-produkt ursprungligen kom till marknaden gemensamt av Microsoft och Sybase (nu en del av SAP). Sybase byggen körde på UNIX medan Microsoft byggen körde på Windows och OS / 2. Men när Microsoft och Sybase hade sitt ökända “skilsmässa” och Microsoft kom ut med SQL Server 2005 (den första versionen min bok täckt) den nya kodbasen var alla Microsoft och alla Windows. Så SQL Server på Linux är fortfarande en ganska betydande åtagande.

Och med tanke på de varningar jag har beskrivit här, är det inte klart att företaget kommer att löna sig för Redmond. Men låt oss inte bli alltför granulat. SQL på Linux är rätt väg att gå, och när de tas tillsammans med så många av Microsofts övriga rätt drag (t.ex. Office och Outlook på iOS och Android, HDInsight på Linux, Linux på Azure) det är en komponent i en övergripande strategi som redan betalar sig och kommer sannolikt att löna sig ännu mer, att gå framåt.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta