Varför Microsoft kan hålla, inte döda, Nokias nya Android-telefoner

Den 24 februari, Nokia gjorde vad många företag skådare och utvecklare trodde att det aldrig skulle eller skulle kunna göra: Införa en Android-baserade telefon familj. Många av dessa samma människor nu förutspår att så snart som Microsofts förvärv av Nokia officiellt stänger, kommer Microsoft att döda dessa enheter snabbare än någon kan säga “Kin”.

kongress 2016 mobila världen

Samsung lanserar Galaxy S7, S7 kant: Är det värt en uppgradering, Lenovo lanserar tablett som syftar till företagsanvändare, HP lanserar Elite x3, en business-class Windows 10 phablet, Senaste high-end Ubuntu telefon kommer att finnas tillgänglig globalt, LG G5? vs Samsung Galaxy S7: Vilken är det nya flaggskeppet Android smartphone, Huawei lanserar ny MateBook 2-in-1 PC, Samsung utrustar 360: Kan det ge virtuell verklighet ett företag vinkel, Cisco domstolsverkets mobila nätoperatörer med nya plattform? ; När alla smartphones är identiska och nästan gratis, bara tjänster materia, Mobile World Congress

Jag tror att Microsoft kommer att göra något av det slag, som, jag har förutspått tidigare.

Medan många Windows Phone utvecklare var med rätta oroliga sammanblandning av meddelanden som skulle skapas genom Microsoft / Nokia stöder ärkefienden av Windows Phone OS, Android, det finns ett par anledningar Microsoft kan besluta att hålla X familjen levande.

Det första skälet är något bakvända. Det handlar om utvecklare, utvecklare, utvecklare. Men i det här fallet menar jag inte Windows Phone utvecklare.

Med X är Nokia tydligt frieri Android utvecklare som vill bygga applikationer för användare i utvecklingsmarknader. Nokia X-plattform innehåller Linuxkärnan, öppen källkod bitar av Android (Dalvik allmänna öppen källkod Android bibliotek och programramverket), tillägg som Nokia har gjort i denna ram, och Nokia programmeringsgränssnitt (API) som Nokia har byggt att ersätta Google Play store API. Nokia redan har byggt API för kartor, push-meddelanden och fakturering i appar som ersätter Googles jämförbara API.

Enligt Nokia tjänstemän, har Nokia testat mer än 100.000 Android-appar på X, och “75 procent är direkt kompatibla och redo att publiceras på Nokia Store.” Nokia tjänstemän på skivan säger att det kommer att ta Android utvecklare vanligtvis mindre än åtta timmar för att ersätta Googles tjänster med Nokias motsvarande tjänster. Utvecklare kommer att kunna utveckla och distribuera sina program i en enda APK filformat inriktning flera butiker, Nokia tjänstemän garanterar.

Nokia gör tillgänglig för Android-utvecklare en Android Utvecklingsverktyg (ADT) plug-in för Eclipse / Android SDK, liksom en ny Android utveckling baserad på IntelliJIDEA, JetBrains ‘Java intelligent utvecklingsmiljö, kallad Android Studio. (Android Studio kräver den senaste versionen av Java Development Kit).

Nokia X-användare kommer att kunna hämta Android-appar från Nokia Store, samt namngivna tredje part app butiker. Användarna kommer att kunna sideload Android-appar, samt, enligt Nokia. Jag har inte sett några uppgifter om huruvida och hur Nokia kommer sandlåda och / eller separera dessa Android-appar från de icke-Android sådana.

Om du är Microsoft – som fortfarande inte ännu officiellt “egen” Nokia mobiltelefonverksamhet – Nokia X gör livet svårt för dig från en positioneringssynpunkt. Microsofts chef för Corporate Communications Frank Shaw beskrev Nokia X telefon “, som kommer att konkurrera med Android-enheter i den prisvärda smartphone kategori och införa Microsofts moln till en ny uppsättning av kunder på tillväxtmarknader.

Men om du är Microsoft – och dina chefer är, mulling hur och om de kan få Android-appar för att köras på Windows och Windows Phone, (som, jag har hört att de är, – Nokia X måste också vara ganska intressant för dig. Microsofts enhetligt operativsystem laget skulle älska ett sätt att få fler appar på Windows på ett sätt som inte fjärma sin egen utvecklare bas. jag är säker på att dessa människor håller noga koll på Nokias utvecklare meddelanden, verktyg och butik riktlinjer och rutiner för att se om det finns något värt att efterlikna / upplåning.

Nokia tjänstemän positionerar Nokia X familjen som en inkörsport till Nokia och Microsoft-tjänster, samt Lumia smartphones. Ingen av dessa X-telefoner kommer att säljas i USA, enligt Nokias pressmaterial, men de kommer att säljas i alla andra geografiska områden. Nokia har byggt ett användargränssnitt för dessa telefoner kallas Fastlane som ger tillgång till nyligen använda program och tjänster. X familj funktionen Skype, OneDrive, HÄR kartor och Nokia Radio.

Var kommer Microsoft sannolikt tjänar mest pengar i framtiden med sin telefonlinje? Appar och tjänster – och en dag kanske i hårdvara till viss del – inte inom licensiering OS. Därför är “nya” Microsoft kan vara mer OS agnostiker än den gamla Microsoft. Microsofts mål är att försöka hitta ett sätt att göra Windows / Windows Phone en plattform som kunder kommer att använda, oavsett vilken typ av program de vill köra.

För mig är den skumma meddelanden inte så mycket runt om Nokias nya Android-enheter konkurrera med Windows Phone, men mer om de konkurrerar med Nokias Asha funktionen telefonlinje. Jag tror X familjen är tänkt att vara den ultimata ersättning för Asha familjen – som Nokia ser ut att vara deemphasizing från en utvecklare synvinkel. Men ingen på Nokia har sagt officiellt detta är taktiken.

Nokia X: Kommer Microsoft djup sex det eller hålla det? Just nu tänker jag “hålla”. Du?

Smartphones, USA: s regering: Sluta använda Samsung Galaxy Note 7 just nu, Apple, Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189, Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

USA: s regering: Sluta använda Samsung Galaxy Note 7 just nu

Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod