Varför stora uppgifter evangelister måste omprogrammeras

Sista gången jag skrev om stora uppgifter, i juli, jag kallade det en, stora, störande bubbla. Men det är värre än så. Big data är en ideologi. En religion. En av dess viktigaste evangelierna är, naturligtvis, på Wired.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

År 2008 talade Chris Anderson upp en sak som kallas The Petabyte Age i The End of Teori: Data Deluge Gör den vetenskapliga metoden obsolet.

“Den nya tillgång till stora mängder data, tillsammans med de statistiska verktyg för att knapra dessa siffror, erbjuder ett helt nytt sätt att förstå världen. Korrelation ersätter orsakssamband, och vetenskap kan avancera även utan sammanhängande modeller, enhetliga teorier, eller egentligen någon mekanistisk förklaring alls “, skrev han.

Deklarera den vetenskapliga metoden döda efter 2700 år är ganska ett påstående. Hybris, även. Men skrev Anderson, “Det finns ingen anledning att hålla fast vid våra gamla sätt.” Oh OK då.

Nu är detta inte den första uppsättningen av påståenden om att korrelationen skulle företräde orsakssamband, och att nästa iteration av datormetoder skulle “göra allt annorlunda”.

“Japans femte generationens Projekt i början av 1980-talet genererade liknande entusiasm, och många trodde att det skulle göra Japan dominerande i datoranvändning inom ett årtionde, baserad på parallell bearbetning och en tidigare iteration av” stora databaser. Nu, uppenbarligen inte hända, och det var en dyr och pinsamt misslyckande “, säger Graham Greenleaf, professor i juridik och informationssystem vid University of New South Wales, på tisdag kväll.

Greenleaf talade vid lanseringen av den senaste UNSW Law Journal, som ska publiceras på sin webbplats i början av nästa vecka, vilket inkluderar ett tema avsnitt om “kommunikationsövervakning, Big Data och lagen”. Greenleaf beskrev den delen som “pessimistiska”.

Det finns nu en intensiv granskning av de åtgärder och vanor anställda och potentiella medarbetare, i hopp om att statistisk analys kommer att avslöja dem som har önskad arbetsplats drag.

Privatlivet är uppenbarligen ett bekymmer. Som jag har sagt tidigare, integritet farhågor kan spränga andra dot-com-bubblan. Men tidskriftsartiklar också omfatta frågor om diskriminering, automatiserad beslutsfattande, demokrati och allmänhetens rätt att få tillgång till information.

Som ett exempel, Mark Burdon och Paul Harpur diskutera vad de kallar “talanganalys” används i samband med anställning. Det finns nu en intensiv granskning av de åtgärder och vanor anställda och potentiella medarbetare, i hopp om att statistisk analys kommer att avslöja dem som har önskad arbetsplats drag. Faktorer som val av webbläsare, eller när och var de äter lunch, skulle kunna påverka deras chanser.

Denna process går upp mot antidiskrimineringslagar i länder som Australien, där arbetsgivare inte kan basera sina beslut på egenskaper såsom ras, kön, funktionshinder, ålder och civilstånd.

“[Burdon och Harpur] hävdar att det är nästan omöjligt för dessa lagar som ska tillämpas när beslut fattas på grundval av talang analys, eftersom det är oftast nästan omöjligt för antingen dataanvändare (arbetsgivare), eller registrerade, att ens vet vad data används för att fatta beslut “, säger Greenleaf.

Detta är mycket viktigt om vi ska bevara svårvunna socialpolitik som representeras av lagar mot diskriminering, och förhindra de dolda heuristik och nya anställningsrutiner börjar betyda att “uppgifterna är öde”.

Big data strategi att samla in så mycket data som möjligt, även om det verkar irrelevant, eftersom det kan avslöja en tidigare okänd korrelation, kolliderar också med “dataminimering” principer datasekretesslagar, som säger att du bara samla in data som du behöver för att göra jobbet.

Författare annanstans har utforskat stora uppgifter världsbild och fann det saknas.

I sina papper kritiska frågor för stora uppgifter, Danah Boyd och Kate Crawford beskriver kärn mytologi stora uppgifter som “en utbredd uppfattning att stora datamängder ger en högre form av intelligens och kunskap som kan generera insikter som tidigare omöjligt med aura sanning, objektivitet och noggrannhet “.

“Alltför ofta stora datamängder gör bruket av apophenia. Se mönster där ingen faktiskt existerar, helt enkelt därför att enorma mängder data kan erbjuda anslutningar som strålar i alla riktningar i ett anmärkningsvärt exempel Leinweber (2007) visade att data mining kan visa en stark men falsk korrelation mellan förändringar i S & P 500 aktieindex och smör produktion i Bangladesh “, skrev de.

I hennes papper Övervakningsinnovation Complex: ironin i Deltagande Turn noterade Julie Cohen att övervakningen har blivit alltmer privatiserat, kommersiellt, och deltagande. Övervakning är inte längre något att frukta och reglera. Den stora uppgifter ideologin vänder övervakning till en källa till innovation. Även spelifiering distribueras som en psykologisk strategi för att förmå människor att lämna över mer data.

Big data övergår från en av de mest hypade och förväntade tech trenderna från senare år i en av de största utmaningarna att det nu försöker att brottas och sele. Vi undersöker den teknik och bästa praxis för att dra nytta av big data och ger en titt på organisationer som sätter det till god användning.

Greenleaf sade att under de senaste decennierna, presenterar varje aspekt av livscykeln av personuppgifter nu fler hot mot integriteten – men det är inte alla pessimistisk.

Under de senaste fyra decennierna har flera länder antagit lagar om dataskydd, och flera av dessa lagar inklusive åtgärder liknande EU dataskyddsdirektivet 1995 snarare än 1980 OECD riktlinjer för sekretess. “Vi fortsätter mot global utbredning av Personuppgiftslagen,” Greenleaf sade – även om integritetsstandarder i andra länder inte så stor roll om personuppgifter kan frigöras till den amerikanska safe harbor.

Mot de allt “europeiserade” data sekretesslagar, är USA den sölig. Greenleaf jämför detta med situationen ett sekel sedan, när USA var piraternas hamnen i upphovsrätten världen, medan “internationell standard” copyright lagar antas överallt. USA gjorde förändringen, efter 102 år, när det slutligen gick med i Bernkonventionen 1988. Nu är det upphovsrätts jätte.

“Den rådande amerikanska modellen av ett internet där” användaren är produkten “är inte nödvändigtvis permanent. Men för att stoppa det blir så, det tar antingen en andra internet bubblan spricker, eller en samlad insats av resten av världen att avvisa integritets invasiv affärsmetoder, eller bådadera. är varken omöjligt, men inte heller sannolikt kommer att ske snabbt, “sade Greenleaf.

Personligen tror jag de två processerna kommer att förstärka varandra. Som, jag har sagt tidigare, så mycket av värderingen av internetföretag är baserad på den upplevda affärsvärdet av sina innehav av personuppgifter. Om insamling och användning av dessa uppgifter är begränsad, rasar sitt värde, och bubblan spricker förr.

Har någon fått en PIN-kod?

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta