Världen behöver bara fem datorer “

Men Sun Microsystems teknikchef Greg Papadopoulos tror att idén kommer att panorera ut så småningom.

Världen behöver bara fem datorer “Papadopoulos sade på sin blogg Han räknade sedan sju -. Google eBay, Amazon.com Microsoft, Yahoo, Salesforce.com och vad han kallade den stora dator Kina – men låt inte split hår. Han försökte påpeka att “det kommer att bli mer eller mindre, fem hyperscale, pan-globala bredbands datatjänster jättar.

Sun vänder sig till pan-globala hyperscale kunder, så det är inte förvånande att dess övre teknikern ser världen genom datacentret färgade glasögon. Men Santa Clara, Kalifornien-baserade företagets vision har varit mitt i prick mer än en gång – särskilt i prognoser ökningen av Internet.

Papadopoulos närmare sin vision i en intervju nyligen med denna webbplats News.com Stephen Shankland.

Q: Till att börja med, beskriva din avhandling. Du tror att det kommer att bli fem eller sex datorer någon gång i framtiden, och det är hela världen behöver, Papadopoulos:? Jag tror att vad vi kommer att få se är en stor konsolidering runt skala. Skala frågor och effektivitet skalfrågor. You got att komma bortom någon kritisk storlek, och när du är där du börjar absorbera andra, mindre effektiva människor i ditt system. Det är en mycket stor skala distribuerat system.

Vad är din definition av en dator? De flesta människor tänker på en dator som en dator eller kanske en server, men jag tror att få människor tänker på en dator som vad eBay körs på – 8.000 datorer eller vad som helst, Papadopoulos. Vad jag säger är en dator – Google kör en dator. Det händer att ha hundratusentals processorer i det, och miljontals hårddiskar, men det finns en dator. Den viktiga skillnaden är att det finns en kontrollpunkt som avgör vilken programvara kommer att köra, och sedan systemen arbetar tillsammans för att ge viss service.

Så enligt denna definition, tror du att det bara kommer att bli fyra eller fem eller sex av dessa, Papadopoulos:? Jag tror att det kommer att se ut mer som fem eller sex, som det finns fem eller sex multinationella energiföretag. Det finns hundratals multinationella energiföretag, men det finns fem eller sex som verkligen komma till omfattningen av att kunna effektivt göra det hela. Om du har någon som är 10 gånger omfattningen av någon annan, de har möjlighet att spendera mer pengar på forskning och utveckling och arkitektur. De har möjlighet att investera mer i teknik för att få det att bli mer effektiva. Som oundvikligen tips mot större system. Så oavsett om det är fem eller sex eller tolv är inte problemet, det är konsolideringen runt mycket stor skala.

Vad händer med alla andra? (Sun VD) Jonathan Schwartz använde hörnet tandläkarmottagning som ett exempel – dessa människor hamnar de vara en hyresgäst eller en kund som jobbar på en av dessa stora system. Så om du är en av de överlevande, då du hamna värd programvara för några stora konstellation av kunder, Papadopoulos:? Exakt. Det kallas software as a service. Det är verkligen driften av vad vi tycker om som IT via nätverket. Du behöver inte köpa programvara, du köper en följd av programmet. Det börjar med de små och medelstora företag. eBay, i mitt sinne, är den ledande exempel på småföretag absorberas av tjänst. Någon som klickar deras butik på eBay är i själva verket konsumerar en tjänst. De bidrar till en större skala eBay snarare än dem köpa några server och hålla den på sitt skrivbord.

Om det finns en enorm mångfald av små kunder som körs på dessa mycket stora infrastrukturer, då dessa mycket stora infrastrukturer kommer att behöva för att rymma denna sort. När jag tänker på eBay idag, jag tänker på auktioner och direktförsäljning. När jag tänker på Amazon, du tänker på e-handel. Men när jag tänker på alla företag där ute i världen som använder datorer idag använder de datorer för allt under solen. Betyder det att Amazon kommer att bli några generiska datainfrastruktur som får skräddarsydd för alla typer av olika saker? Det verkar vara en mycket annorlunda inkarnation av eBay eller Amazon än vad de har i dag, Papadopoulos. Amazon, tror jag, ser en bit av denna riktning. Deras Elastic Computing Cloud är åtminstone ett experiment i området. Du får människor som specialiserat sig på särskilda typer av företag och ta hand om dessa företag. Om du är ett litet företag i dag, eller du är en start-up, mestadels får du tjänster från tjänsteleverantörer. Du får din e-post någonstans, du får din försäljning och kundrelationer service från någon annanstans, kommer du att göra ett skyltfönster någon annanstans. Det kommer att finnas människor som kommer att befästa det för dig i framtiden.

Så du föreställa de stora killarna som Amazon blir generisk infrastruktur, och då har du en hel massa mellanhänder förpackningar som upp, och skräddarsy den till behoven hos de faktiska kunder, Papadopoulos:? Ja, till en början. Jag vet inte om de mellanhänder kommer att överleva eller de slutligen får absorberas. Till exempel ser du vad American Express gör med små företag, och du kan säkert föreställa dem att fylla i sin repertoar av saker som de erbjuder. Jag undrar bara om förmedlarna får framför dem, och de mäklare dessa folks som grossisttjänster, eller om i slutändan (mellanhänder) får absorberas i dem. Jag skulle tvivlar på att mellanhänderna i slutändan kommer att få upp bara för att känna kunden och styra kunden är så viktig.

När kommer detta drastiska konsolidering hända, Papadopoulos:? Det händer nu. Kanske en annan fråga att ställa är: “När blir det blivit mest av datorer?” Den totala världs utgifterna för informations- och kommunikationstekniken är någonstans i $ 2,5 biljoner till $ 3 biljoner intervall, och de flesta som inte spenderas på dator saker. Det har tillbringat på människor och programvara och en hel del tjänster. Vid dessa mycket stora datorer, en (mycket större fraktion) av sina utgifter är på utrustning, eftersom de är verksamma på ett mycket mer effektivt sätt … Denna nya värld är brutalt effektiv, och de flesta av de dollar som får investeras går in faktiskt få arbete istället för att betala för organisationer eller personer. När det gäller (utgifterna för) beräkna saker, vi får se crossover före slutet av detta årtionde.

Många människor tror att Sun är lång på vision och kort på utförande. Hur kommer det sig att ni kommer att leverera all denna infrastruktur när du har kämpat under de senaste åren, Papadopoulos: Kärnan i det vi gör, vi tror att investera i FoU och avkastningen du får ut av innovation. Mycket av det vi använder vision är att styra den portfölj av investeringar. Vår erfarenhet på verkligheten möte vision är riktigt, riktigt bra. Vår erfarenhet av att kunna utvinna en hel del vinster från detta, eller gå in och monopolisera en bit av marknaden på grund av den insikten, är inte lika bra.

Tabletter, Amazon medför Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8, Amazon, Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser, Smartphones, Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar, e-handel, Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Om du är inne Sun, du får en stor earful att R & D har att omforma att möta verkligheten – vad jag har ringt denna brutala effektivitet detta landskap. Du kan inte sälja mjuka produkter i en värld som ser ut som det. Det är: Vad är prestanda per watt per dollar per rackenhet? Vad är produktivitet? Vad är dess servicenivån under belastning? Det är mycket mer om hur man skulle tänka närmar designa storskaliga kraftverk som måste serva staden kontra utforma bärbara generatorer. Det är den typen av helhets teknik som vi verkligen försöker att köra mot.

När man tittar på solen och dess konkurrenter, är dessa brutala stordriftsfördelar kommer också att gälla för de företag som tillhandahåller dessa datacenter i himlen med utrustning? Tror du att också kommer att bli lika konsolideras, Papadopoulos:? Jag tror att om du inte forma din teknik för att tillgodose behoven hos denna nya klass av slutanvändare, sedan i princip vad du kommer att göra är irrelevant och för dyrt, och slutanvändarna kommer att göra det själva. Du måste vara lyhörda för det.

Men om slutanvändarna är tyngdpunkt denna nya dator universum, varför skulle de inte förvärva datorutrustningstillverkare och designers själva, Papadopoulos:? Om vi ​​tittar på andra marknader, varje gång denna typ av extrem vertikal integration har varit försökte misslyckas det. I grund och botten när du äger något från verkstadssidan, blir ditt val verkligen begränsad. Om man tittar på analogier som i, tror jag, oljebranschen, det finns massor av människor som går och ger verktyg och specialisering, som levererar alla de stora företagen – de Schlumbergers i världen. De gör riktigt bra. Människor som GE eller Rolls Royce som tillhandahåller flygmotorer, eller Boeing, som tillhandahåller flygplansskrov i en lika konsolideras utseende flygbranschen. Om du vill tjäna pengar på flygtransport nu, skulle du hellre vara Boeing än American Airlines. Jag tror inte att den modell som Google bedriver nu är på lång sikt en hållbar en, särskilt när du har tekniken under som rör sig så snabbt.

Du pratar om Google rulla sina egna operativsystem, köra sina egna nätverk – en hel del anpassad datorteknologi, Papadopoulos. Ja, de får brädor tillverkade. Jag tror att de gör det nu bara för att de traditionella leverantörerna på IT-marknaden är långt borta i fråga om effektivitet.

Om man antar dessa sex övriga företagen har lite olika specialiteter, lyfter att utsikterna att (kunder) kommer att köpa det från ett monopol. Monopol är kända för sin förmåga att höja priserna efter behag. Är det ett problem? Tror du den här situationen främjar monopol, Papadopoulos:? Jag vet inte om vi kommer att gå upprepa samma misstag som vi gjort i IT, som tillåter människor att komma in och etablera kontrollpunkter i våra IT-arkitekturer. Det är i kraft av alla oss att inte göra det igen. (Anledningen) varför är vi så högljudd och progressiv kring öppen källkod och samhällen är att det är egentligen handlar om att få omkopplings kostnaderna nere, så vi inte hamnar tillbaka i samma situation där hela ekonomier det bli snedvriden på grund av dessa mycket höga omställningskostnader.

Jag noterar med visst intresse att Salesforce.com meddelade nyligen att infrastruktur generisk programmering …; Papadopoulos: AppExchange.

där du inte bara kan köra sina egna färdiga tjänster, kan du skriva dina egna tjänster. Men du måste skriva på sitt speciella egen, anpassade språk. Så fort jag hörde att jag trodde att byta kostnader (Kostnaden för att flytta till en annan teknik stiftelse) och egen inlåsning, Papadopoulos. Jag tror att tjänsteleverantören vill ge hinder för människor att byta. Baksidan är konkurrensen eroderar det. Konkurrenterna till Salesforce.com kommer att se till att de kommer att kunna extrahera de data de behöver för att erbjuda människor att hjälpa dem att flytta från Salesforce.com till sin tjänst.

Amazon ger Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8

Amazon dyker djupare in livsmedelsindustrin med gratis restaurang leveranser

Motorola meddelar $ 149 Moto G4 Spela i USA, nu tar förbeställningar

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid