Vem vaktar vakterna: Lagring

Göra förutsägelser om lagringsmarknaden är inte svårt. Föreslå att kapaciteten kommer att gå upp och kostnader kommer att gå ner och du bör inte gå alltför långt fel.

Lagring, NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Men så snart som analytiker och forskare börjar bli mer specifik, de ibland börjar få mer felaktig – eller så en undersökning av viktiga förutsägelser om lagringsmarknaden från fem år sedan antyder.

Ytligt gjorde 2003 inte ser så annorlunda i dag. Nätverkslagring redan spridda, skiva var allt vanligare även bandet behöll en nyckelroll i arkivering och IT-chefer diskuterar vilka anslutningstekniken skulle ge den rätta balansen av kostnad kontra prestanda.

De dominerande märken av dagen – EMC, IBM, HP, Dell, Hitachi och Network Appliance – förblir också ungefär samma, även om en grad av företagens konsolidering har oundvikligen inträffat: de största förvärven kommer 2005 när Sun Microsystems uppslukat Storagetek och Symantec inköpt Veritas.

Ett framgångsrikt META förutsägelse var att kostnaderna för personal för att hantera lagring skulle växa i en mycket snabbare takt än själva hårdvaran.

2003 markerade början på en lång period av tillväxt för försäljningen lagring. I december 2007 har den externa marknaden disklagring sett 19 kvartal i rad med år till år tillväxt, enligt IDC.

Är du servas,? En uppenbara förändringen är där dollar spenderas. År 2003, enligt IDC, stod hårdvara för 60 procent av lagringsmarknaden, tjänster 30 procent och programvara 10 procent.

Även om ingen vill ännu att bryta ut proportionerna för 2008, är det tydligt att hårdvara hävdar nu mindre av utgifterna, inte bara på grund av sjunkande kostnader, men på grund av den ökande betydelsen av virtualisering, vilket ställer mjukvara – och intelligenta förvaltningsbeslut – centrum skede.

För att vara rättvis, såg IDC att komma. “Det är logiskt att leverantörer flytta sin betoning uteslutande från hårdvara för att införliva programvara och tjänster som en del av att leverera en lagringslösning till marknaden,” den sammanfattande marknaden vid den tiden noterades.

En bredare trend till rationalisering var också tydlig. En undersökning av META Group, sedan förvärvades av Gartner, fann att 60 procent av IT-cheferna förväntas att konsolideringen skulle utgöra en viktig del av deras lagringsutrymme, med mer centralt utvecklade och verk politik. Samma chefer förutspådde också att andelen hårdvaru budgetar tilldelats lagring skulle förbli konstant.

Ett framgångsrikt META förutsägelse var att kostnaderna för personalen att hantera lagringssystem skulle växa i en mycket snabbare takt än själva hårdvaran – och står för en mycket högre andel av IT-budgeten.

Big lagring kan vara billiga, men få människor som vet hur man använder det har visat sig vara allt dyrare – och svårt.

Även om förutsägelser att volymerna skulle fortsätta att expandera har förblivit exakt identifiera vilka typer av innehåll som förbrukar utrymme har varit svårare.

Framtids blickar är utbredd med risk, men eftersom även de som ägnar sig åt det erkänna. Gartner har börjat inklusive en “missade” i några av dess aktuella rapporter. För lagring, dess 2008 rapport pekar ut en 2004 förutsägelse att SAS hårddiskar skulle vara allmänt integreras i yttre controller-baserad disklagringssystem med 2006.

“Initiativ SAS utveckling stött oförutsedda svårigheter, fördröja dess införande i den externa marknaden controller-baserad disklagringssystem med ett år, och då endast på marginalen i instegssegmentet av denna marknad”, dess nuvarande rapporten konstateras.

Och medan förutsägelser att volymerna skulle fortsätta att expandera har förblivit exakt identifiera vilka typer av innehåll som förbrukar utrymme har varit svårare.

Under 2003 fortsatte tillväxten i e-postanvändning – och en parallell behov av att behålla omfattande e-postarkiv för juridiska och regulatoriska ändamål – var fingrar som den största boven.

Även om det fortfarande är en brännande fråga i 2008, den snabba tillväxten i produktion och konsumtion av online-medier, utlöses genom att dela sajter som YouTube, inte förutses av många marknaden watchers.

Strömmande video på den tiden förlitat sig på protokoll såsom Real, QuickTime och Windows Media, allt i stort sett övergivits i kölvattnet av Flash-baserade format.

Tron på framtiden, Med tanke på att blandade resultat, hur mycket tro bör CIO sätta i vad experterna säger till dem nu? Bortsett från frågan om “väl, är bättre än att inte göra någonting frågar någon”, några förutsägelser verkar fortfarande värt att sträva efter.

De viktigaste lagrings truismer – vi vill mer och få mer kostar mindre – fortfarande fast.

De viktigaste lagrings truismer – vi vill mer och få mer kostar mindre – fortfarande fast.

IDC förutspår att lagringskapaciteten fortsätter att växa 60 procent per år. Gartner beräknar att år 2011 kommer kostnaderna för att lagra en enda gigabyte på en extern controller-baserad disklagringsenhet sjunka till US $ 1,05 – varav de flesta kommer att vara förvaltningskostnader snarare än själva mediet.

Nu när SAN är allmänt accepterade, är det största området för tillväxt i nätverkslagring allmänt anses vara små och medelstora företag. Medan deras individuella spendera är sannolikt att vara mycket lägre än till exempel en bank eller gruvföretag, har de några andra fördelar: marknadsvolym, kortare beslutscykler och en vilja att ta emot paketerade lösningar.

Ett annat spridas tillväxtområde är online lagring, som IDC räknar med att expandera fyrfaldig mellan nu och 2011. Återigen, kommer sannolikt att vara starkare bland små företag och konsumenter, snarare än större butiker som redan har breda nätverk på plats adoption.

Detta begrepp är i linje med ett annat begrepp som analytiker stadigt har drivit under de senaste åren: företag tech beslut alltmer drivs av slutanvändare, som förväntar sig samma sofistikerade teknik på arbetsplatsen som de åtnjuter i sitt privatliv.

“År 2010 kommer slutanvändarinställningar bestämmer så mycket som hälften av alla förvärv mjukvara, hårdvara och tjänster som den gjort”, föreslår Gartner.

Vid lagring, innebär att ett ökande behov av att stödja externa lagringsenheter som sträcker sig från flashminnet till iPod, tillsammans med en förväntan att uppgifterna lätt ska vara tillgängliga på nätet.

Även om det låter rimligt, kom ihåg att mer eller mindre ingen såg det komma i 2003. Varför ska vår kunskap om 2013 bli bättre?

NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip