Vi kan inte undvika kriget omkring oss: Livet som en afghansk mobila telekom

Det tog 10 år innan talibanerna visste inte att kidnappa anställda Afghanistan mobila företaget Roshan eftersom företaget inte skulle betala lösensummor.

kongress 2016 mobila världen

Samsung lanserar Galaxy S7, S7 kant: Är det värt en uppgradering, Lenovo lanserar tablett som syftar till företagsanvändare, HP lanserar Elite x3, en business-class Windows 10 phablet, Senaste high-end Ubuntu telefon kommer att finnas tillgänglig globalt, LG G5? vs Samsung Galaxy S7: Vilken är det nya flaggskeppet Android smartphone, Huawei lanserar ny MateBook 2-in-1 PC, Samsung utrustar 360: Kan det ge virtuell verklighet ett företag vinkel, Cisco domstolsverkets mobila nätoperatörer med nya plattform? ; När alla smartphones är identiska och nästan gratis, bara tjänster materia, Mobile World Congress

(Bild av Josh Taylor /

Roshan, som betyder “ljus”, inrättades 2003, två år i den tioåriga USA-ledda kriget mot terrorismen.

Företagets VD Karim Khoja berättade Mobile World Congress (MWC) händelse i Barcelona på tisdagen att telekommunikation knappt existerade i det krigshärjade landet på den tiden.

“10 år sedan i Afghanistan, var du tvungen att gå 700 km för att göra ett samtal. För oss att sätta i en basplats, hade vi de-gruvan varenda platsen för vår”, sade han.

“Det finns ingen elektricitet i Afghanistan. Vi erbjuder 1000 basstationer med generatorer med bränsle. Vi var tvungna att få bränsle dit med åsna eller järnväg, eller med bussar.”

Nu har företaget 6 miljoner aktiva abonnenter över 240 städer i 34 provinser i Afghanistan.

Den största effekten av expanderad mobila tjänster har setts i vården, säger Khoja, sätta den senaste tidens förbättring av medellivslängden från 40 år till 55 år ner till tillgången på telekommunikations att tillåta människor att ringa till läkare och få behandling på distans med hjälp av telemedicin länkar.

Han sade att telekommunikations har gjort jordbrukarna att bryta sig loss från att behöva odla vallmo anläggningar för krigsherrar som en del av Afghanistans narkotikahandel.

“Bönder är marginaliserade eftersom mellanhänder när de går till basaren, köper han sin skörd till lägre än marknadspriset, och sedan säljer den vidare. Vad som händer är att de hamnar i skuld under vintern, de går till krigsherrarna, och låna pengar på 50 procent räntor, de tar över deras land, och de tvingar dem att växa vallmo “, sade han.

Idag, med hjälp av en Roshan produkt, kan de få tillgång i realtid med röst – därför att de inte vet hur man läser ett SMS. De kan få priset av grödan innan de går till basaren.

Vi har skapat slutna användargrupper med andra lantbrukare så att de inte behöver gå till den andra gården. De kan, som ett konsortium, sälja denna produkt till ett pris som anstår det pris som de har varit tvungna att betala. Så därför de inte hamnar i skuld.

Roshan ansikten ständigt hot från talibanerna och andra rebeller, sade Khoja, med 19 basstationer attacke varje månad i Afghanistan. Detta antal sjunkit avsevärt, sade han, när Roshan började få lokalbefolkningen att skydda basstationerna, snarare än att hyra internationella säkerhetsorgan.

“Vi brukade betala $ 14.000.000 för utländska säkerhetsföretag att bevaka våra platser, och vi brukade få attackerade”, sa han.

Smartphones, USA: s regering: Sluta använda Samsung Galaxy Note 7 just nu, Apple, Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189, Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Vi gick till byborna [och] vi sa “Vi ger dig platsen. Du vakta det, och om nätverket är inte ner och det stannar upp 24 timmar om dygnet, och intäktsökningar, kommer vi att dela den med dig.

Vad vi fann var antalet platser attacke, och timmarna att nätverket var nere [förbättrades med] 50 procent. Vi sparade $ 7.000.000, och vi inte engagera utländska säkerhetsföretag, som bedriver vi bybor. Vi befogenhet civila samhället.

Attacker är oundvikliga, dock.

“Vi kan inte undvika det faktum att vi kommer att ha ett krig går runt vår basstation och vi kommer att få plockas på”, tillade Khoja.

Roshan är fortfarande pressade av talibanerna och regeringen att stänga tillgång till Facebook och andra sociala nätverk, och är ständigt ombedd att betala mutor eller lösensummor. Khoja sade han har alltid vägrat: “Vi betalar inte mutor Vi har aldrig betalat en muta till en minister eller talibanerna..”

Khoja påminde en nyligen kidnappningen av en Roshan anställd av talibanerna som var över på några timmar när kidnapparna insåg där arbetstagaren arbetade.

Han sade att “de var verkligen upprörd eftersom de vet om de höll mig, skulle de behöva mata mig, ta hand om mig, och om de dödade mig att de skulle behöva begrava mig eftersom Roshan inte betalar pengar”.

Två kundtjänstrepresentanter för Roshan var också fängslade av en lokal guvernör eftersom Khoja vägrade att ge honom $ 500 i skraplotter.

“Jag ringde honom och jag sa:” Om du inte släppa dem i två timmar, kommer jag byta nätverket av, och jag kommer att gå på radio och säger att det var på grund av guvernören ‘ “, sade han.

Han kallade min bluff, jag bytte nätverk av, och två timmar senare hela byn gjorde sig av med honom, och de klagade till president, och nästa dag var han inte guvernören.

Roshan har också bestämma sitt ansvar för att hjälpa polisen. Detta kommer vid en stor kostnad för Telco, sade Khoja.

“Vi måste hålla dessa uppgifter för sju år, och om det finns någon kidnappning eller upproriskhet, kan myndigheterna komma till oss och ber oss att ge denna information”, sade han.

Vi kommer alltid att be dem att ge rättslig prövning till varför de gör detta. Om vi ​​inte gör det, de trakassera oss. Vi har en avdelning med 40 personer som hanterar detta.

Varför är jag en polis? Det är inte min roll.

När en kund vill registrera en Roshan tjänst, tar företaget ett foto av dem, liksom en tumavtryck som skannar in offentliga handlingar. Khoja sagt detta kostar $ 3 per kund. Han tillade att det är inte klart, när regeringstjänstemän begära tillgång till register, oavsett om det kommer att bli för lagliga ändamål.

“Jag vet inte om det agent som kommer att få det är tillåtet eller ej. Han kan göra det för att tvinga någon”, sade han.

Det finns ett moraliskt dilemma. Det är mycket svårt att veta hur man gör detta.

Khoja sade att han tror att i slutändan ge samhället i Afghanistan kommer genom bemyndiga kvinnor och flickor.

“Vår uppfattning är att vi kan bygga ett civilt samhälle, ge den anslutning och genom bemyndiga kvinnor och flickor, eftersom vi hittade om du ge kvinnor och flickor, då du faktiskt ge en nation”, sade han.

Kvinnorna kommer att föra det till en familj och till byn.

Cirka 20 procent av Roshan anställda är kvinnor, och 37 procent av de ledande befattningshavarna i bolaget är kvinnor.

“De är mycket mer ärlig, och de gör inte beröva oss. Killar, ledsen, men det är sanningen”, sade han.

Vi har sett en minskning av bedrägeri, och vi har sett en minskning av förskingring.

USA: s regering: Sluta använda Samsung Galaxy Note 7 just nu

Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod