Weird Science: Hur skakig rapporter webbanvändning förvränga vår syn på tech marknader

De månatliga rapporter om webbläsare och operativsystem användning från två webbanalys företag har tagit på ett liv i sina egna.

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Det är lätt att skapa hästkapplöpning berättelser från dessa första-of-the-månadersdata droppar. Men under de senaste nyhets cykler dessa siffror har behandlats som evangeliet snarare än mycket varierande och ibland inkonsekventa datapunkter.

Denna månad rapporter från Net Applications (NetMarketShare) och Statcounter visar hur konstigt bilden kan få om du tar data till nominellt värde. (Om du är obekant med hur dessa två produkter fungerar, här är en explainer jag skrev tidigare i år, “Net marknadsandelar vs. Statcounter: Vars nätet mätningar kan man lita på?”

Min kollega Jack Schofield läsa de senaste NetMarketShare siffrorna från Net Applications (.com) och noterade dessa udda spikar i de senaste uppgifterna

Han postade, denna skeptiska rapport, under helgen

Windows XP: s marknadsandel har rasat till bara 17,2 procent – en minskning med 6,7 procentenheter – enligt Netmarketshare senaste siffrorna, som publiceras på lördag från Net Applications.

Samtidigt har den sammanlagda marknadsandelen för Windows 8 och Windows 8.1 stigit till 16,8 procent, vilket är endast 0,4 procentenheter bakom den ärevördiga XP.

Kanske nästa månads resultat visar att XP inte verkligen har fallit så långt så snabbt, och siffrorna oktober är en statistisk blip.

Som det visar sig, var detta något mer än en “statistisk blip.”

Efter de inledande siffrorna dök upp, Net Applications snabbt publicerat ett meddelande på sin webbplats som det granskade data. En uppdatering förklarade den plötsliga och dramatiska swing

NetMarketShare har nyligen visat en stor nedgång i Windows XP andel från september till oktober. Denna minskning berodde främst på en stor förändring i det nätverk av platser vi har i Kina. En grupp av stora kinesiska förlag med ett mycket stort antal besökare per dag hade publiken kraftigt skev mot Windows XP (nästan 100% XP). I forska vilken typ av platser, har vi bestämt att de inte var lämplig för vårt nätverk. Vi tog bort dessa förlag själva, som orsakade övergången eftersom kinesiska trafik viktas högre på grund av lägre täckning. Den aktuella datauppsättningen är mer exakt än tidigare på grund av detta.

Denna förklaring, medan helt logiskt, visar också varför denna statistik måste komma med fetstil, banner-storlek friskrivningar. Från månad till månad, det finns ingen garanti för att provdata är någorlunda representativ för Internet i stort. I själva verket, en tillräckligt stor grupp av representativa platser som ingår i analys nätverket kan förvränga resultaten.

Det är precis vad som har hänt på NetMarketShare, som också kryptiskt noteras att det planerar att börja publicera data som visar vad man kallar “bedräglig trafik” från bots, verktygsfält och andra automatiserade metoder.

Tydligen XP var inte så populärt trots allt. Vi vet aldrig, eftersom Net Applications säger att det inte retroaktivt justera tidigare rapporter.

Enterprise Software;? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

I en separat incident, noterade jag en udda fynd i denna månads data från Statcounter. Här är resultaten för datorns webbläsare användning från USA, som omfattar de 13 månader som slutar den 31 oktober 2014

Jag har varit skeptiska till att dra slutsatser från dessa rapporter tidigare, med tanke på deras stora svängningar som inte är relaterade till externa händelser. Detta är verkligen ett huvud-scratcher.

Vi kan alla bygga våra egna berättelser för kampen mellan Internet Explorer och Chrome, och vi kan förklara de relativa positionerna för Safari och Firefox lätt nog.

Men vad möjlig förklaring är det för 360 Safe webbläsare, som utvecklats av den kinesiska webbjätten Qihoo, vara konsekvent i 5: e plats på listan? Enligt Statcounter har denna webbläsare varit ansvarig för i genomsnitt 2,68 procent av all webbtrafik från USA för åtta månader med början i mars 2014.

Det lät inte rätt för mig, så jag frågade Statcounter för en förklaring. Här är vad de svarade

Vi förstår helt Ed gut reaktion – närvaro av 360 Safe webbläsare i USA ser ovanligt. Vi var lika skeptiska tillbaka i 2012 när vi först märkte webbläsaren visas i de amerikanska statistik. Trots våra undersökningar tiden (och nu igen som svar på Ed e), har vi inte identifierat något skadlig i relation till närvaron av den här webbläsaren i USA – USA-baserade IP-adresser använder den här webbläsaren därmed sin närvaro i statistiken.

webbplatsen och elaptopcomputer.com utnyttja deras gemenskap av C-nivå chefer och affärs tänkare att prognostisera där affärsteknik är på väg.

Enligt Statcounter har denna tillväxt varit “mycket gradvis och verkar” normala “.” De noterade först utseendet på 360 Safe webbläsare under 2013, i samband med lanseringen av en internationell version av webbläsaren samt en engelskspråkig hemsida .

Qihoo 360 Technology, som är noterat på New York Stock Exchange (Qihu), påstår sig ha hundratals miljoner användare globalt. En Statcounter talesman konstaterar att företag som bildats en USA-kontor i 2013, lagt till en riskkapital arm i Silicon Valley i år, och har en affärsutvecklingsteam för Nordamerika.

Och kanske deras framgång har varit att deras kunder är osannolikt att identifiera sig offentligt

En stor del av den amerikanska 360 trafiken besöker “vuxna” platser. Denna kohort av webbanvändare kan ha betydande integritetsfrågor. Vi anser att kanske 360 ​​blir ett populärt val för dessa användare eftersom det hävdar att erbjuda mycket säker surfning som filtrerar nätfiskeförsök och skadliga webbadresser och för vilka ytterligare fri säkerhetstjänster finns.

US-centrerad tech journalister älskar att skriva om öden amerikanska företag försöker ta sig in på den kinesiska marknaden. Om Statcounter data är korrekta, då kanske Lenovo är inte den enda kinesiska företag som gör inbrytningar i Nordamerika.

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september