Windows är inte skrivbordet och varför Windows RT är inte död

Microsofts vd Satya Nadella anges mycket tydligt på Microsofts resultat kalla vad strategin är för Windows, som är att “konsolidera överlappande insatser. Detta innebär ett OS som täcker alla skärmstorlekar.”

Sex business-class service moln lagring i korthet, Toolkit: behöver Beräkning band backup, lagring Felsökning Chart

Han upprepade även det: “Ett, enda konvergerade operativsystem för skärmar av alla storlekar.”

Det är ett OS, byggd av en OS laget, för flera olika system. Vad är “en” om det?

Nadella talade om ett lag med en skiktad arkitektur som gör det möjligt “att skala UI i alla skärmstorlekar. Det gör att vi kan skapa denna föreställning om universella Windows program och förtydliga det.”

Men det är bara klart om du är klar över vad ett operativsystem är, det är inte bara kärnan och det är verkligen inte bara på skrivbordet, och det går inte på bara en typ av processor.

En Windows är inte bara “tre skärmar och ett moln” strategi för olika enheter som kan dela gränssnittselement eller låter dig använda samma konto, eller har en liten bit av Windows inuti. Det är gamla Microsoft, många-Windows Microsoft.

Vid ett tillfälle, Azure var en gaffel av Windows med en mycket annorlunda hypervisor, nu är det samma operativsystem som Windows Server, med samma Hyper-V hypervisor. Men man kan inte ta Azure OS-koden, placera den på en enda Xeon server och göra något användbart med det eftersom den är utformad för att göra något specifikt – kör en molntjänst.

Windows Phone 8 använder NT-kärnan, men det är inte samma operativsystem som Windows 8, inte bara är användarupplevelsen mycket annorlunda, men det har olika drifttider och (om du inte är Microsoft portning över Internet Explorer), kan du t bygga en applikation som körs på båda. Windows Phone 8.1 är närmare, det har WinRT runtime och begreppet universella appar med Windows Phone Store och Windows Store är samma under. Mer än 90 procent av API delas mellan Windows 8.1 Update och Windows Phone 8.1.

Detta vad vice ordförande i operativsystem gruppen Terry Myerson talade om i december förra året och det är samma En vision av Windows som har varit planen sedan en Microsoft åter org. “Vi vill ha en plattform som driver alla våra enheter” Myerson sade vid Credit Suisse Technology Conference “, så att utvecklare verkligen kan rikta den sammanlagda omfattningen av Microsoft med sina investeringar.

Vad betyder det att ge dig? “Aktivera utvecklare att skriva ett spel som kan köras på både Xbox och Windows är en mycket intressant möjlighet. Aktivera nyttoprogram som körs på arbetsplatsen, utan även på telefonen och surfplattan.”

Men även med alla API samma, på ett OS påslagen alla dessa enheter av samma kärna, får du inte eller vill ha samma sak överallt, påpekade han.

Var och en av våra enheter formfaktorer kräver en unik skräddarsydd upplevelse, jag tror, ​​att verkligen glädja kunden. Så Xbox har fått denna magiska upplevelse på en fyra fot skärm som jag inte vill ha med i fickan på en fyra-tums skärm, och likaså jag inte vill att skala upp Windows Phone till en fyra-fot-skärmen. Så skräddarsy erfarenheter varje form faktor är en annan viktig del av våra investerings bitar.

Den senaste platsannons för utvecklare i XAML teambuilding UI ram för “ett Microsoft OS” talade om “gör det möjligt för utvecklare att skapa UI som fungerar bra i alla våra enheter: telefoner, surfplattor, datorer och Xbox”.

Så det är ett OS på olika enheter med olika erfarenheter. Och det betyder inte Windows RT försvinner. För en sak, är RT grunden för Windows Phone nu, det är NT-kärnan som körs på ARM med WinRT runtime. WinRT är hur universella program får på Windows Store på x86-enheter och på Xbox.

Amazon Fire telefon: Det är vad du bad om, Windows Phone och kampen mot falska program, Surface, BitLocker, och framtiden för kryptering, Microsoft Azure: Något sätt och var som helst du vill ha det, Yta 2: Inte nog av en dator, alltför mycket av en – eller bara rätt, Så du har dränkts telefonen: Vad ska du göra härnäst?

För det andra finns det en liten fras i Nadella kommentar om bredden av vad Microsoft gör som refererar till Windows RT och yta, när han säger “från kisel tape out” han talar om Microsoft gör sina egna ARM marker, som det gör för Surface 2.

Surface Mini inte fartyget, inte för att Microsoft inte vill behålla Windows RT gå men eftersom det inte gör något tillräckligt speciellt utan beröring versionen av Office. För Nadella, är Microsofts egen hårdvara där för att visa upp Microsofts programvara och tjänster “. Alla enheter kommer att skapas med det uttryckliga syftet att lysa upp våra digitala arbete och upplevelser”

Microsoft verkligen inte släppa ARM för x86, Windows Phone är ARM och Windows RT på Surface är ARM.

Ja, finns det kommer att bli en hel del Intel-baserade tabletter, särskilt små tabletter på billigare hårdvara spec som får gratisversionen av Windows. OEM vet hur man slå dem ut billigt och de kan dra nytta av de nya “förmedlade Windows Runtime komponenternas i Windows 8.1.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, Enterprise Software,? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Det är så en WinRT app på en x86-enheten kan även köra Windows-skrivbordet kod i bakgrunden, liksom alla those.NET applikationer företag har byggt upp under åren. Användaren ser en WinRT handlag app, men den gamla koden är fortfarande igång. Som bara fungerar för appar en affärs sideloads men det kan göra en stationär mindre version av Windows Threshold användbar för många företag.

För precis som Windows NT-kärnan som driver Windows OS på alla dessa anordningar är inte operativsystemet, varken är skrivbordet. Skrivbordet är ett skal som heter Explorer.exe. Försök att döda processen för Windows, dina program bär på löpning, men aktivitetsfältet och filhanterare och andra komponenter gränssnitts försvinna – sedan återkomma när operativsystemet startar skalet, förutsatt att du är på någon modern version av Windows. (Om inte, använd Ctrl-Shift-Esc för att öppna Aktivitetshanteraren och Arkiv, Kör ny uppgift för att få allt tillbaka.) Varje operativsystem har ett skal, men skalet är inte operativsystemet.

Den mest minimala versionen av operativsystemet Windows skulle vara de centrala delarna kallas MinWin, det är kärnan, de grundläggande systemtjänster och TCP / IP-stacken, med virtualisering som omdirigerar applikationer ringa trassliga gamla DLL som används för att genomföra Windows API till de nya logiska DLL att samma sak på ett snyggare sätt som är lättare att skära isär när du behöver.

Operativsystemet Windows är verkligen en komplett plattform som innehåller alla komponenter och API: er för alla de olika systemen – från telefon till dator till surfplattan till Xbox, till sakernas Internet ombord med sensorer, till symaskiner och industriella styrsystem som monterar Mac.

Rörelse Systems Group på Microsoft är upptagen vrida flera byggsystem de hade för Windows a och Xbox och Windows Phone i ett byggsystem som kommer att ta att en Windows och spotta ut rätt build för varje plattform, skärmstorlek och erfarenhet.

Det är en Windows under, men rätten Windows för oavsett vilken enhet du använder. Egentligen är det inte mer förvirrande än att säga att både moln och mobila måste vara högsta prioritet eftersom de är delar av samma förändring i tänkandet.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Vidare läsning